Нов данък „Градушка“ ще вдигне цените на застраховките

застраховкитеНов данък „Градушка“ ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават от бранша. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици, да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна, информира БТВ.

Резултат с изображение за градушки

Ракетната система за борба с градушките в момента покрива едва 1/3 от територията на страната. Целта е да се осигури превенция на 100%. Това ще струва 28 млн. лв. годишно. Част от парите ще са от бюджета.

Друга от задължителна вноска от земеделските стопани, а останалото от застраховките. От бранша предупреждават, че това ще е за сметка на всички, които застраховат имуществото си – дори за кражба.

Според земеделското министерство, ако превенцията обхване цялата страна, това ще спести от разходите на застрахователите за щети от градушка.

Застрахователите не са убедени в това и предлагат задължителни полици за производителите, които получават субсидии, информира в.Труд.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенцията „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев цитира прогнози на учени, че към 2050 г. щетите от градушки ще се увеличат с 25 до 50%, а за парниковото градинарство – над 200%. Тази е една от причините, която налага промяна на обхвата и методите на градозащитата в България. Със самолетния способ, който е много по-мобилен от рекетния, целим да защитим територията на цялата страна, подчерта инж. Славеев.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *