Няма бързо да се измъкнем, прогнозира Орешарски

Коментарите за краткосрочност на кризата са твърде прибързани; ситуацията към настоящия момент се очертава доста по-тежка от предвижданията дори в началото на годината.
Това заяви днес в Плевен министърът на финансите Пламен Орешарски на среща с местния бизнес, предаде БТА.
министърът посочи, че днес банковият сектор в света е стабилизиран и това дава увереност и за банковия сектор у нас. Според него е проблем нарушеното доверие между банковия и реалния сектор. Не бива да се правят прибързани изводи, че банките нямат пари – точно обратното е, допълни той. По думите му прогнозите на министерството за икономически растеж у нас са в интервала минус два минус три процента за тази година. Инфлацията е около четири на сто на годишна база, до края на годината ще се свие в интервала два-три процента, предвижда Орешарски.
Достойнство е, че нашата банкова система не потърси нито един лев външна помощ, досега банките реагират адекватно, отбеляза финансовият министър.
От икономическата криза България нямаше как да се предпази, защото нашият пазар е ориентиран 80 на сто за експорт, като 60 на сто от производството ни е задържави в рецесия, каза министър Орешарски. По думите му българската икономика до този момент се представя добре в условията на глобална криза. Може да се очакват по-добри показатели от икономиката през второто тримесечие, сравнено с първото на тази година, добави Орешарски. Според него трябва да се готвим за средносрочна (за две-три години) „плоска тенденция на икономически растеж.“ Министърът отбеляза, че най-ниското равнище за приходите е било през март, но изоставането в приходната част на бюджета е в границите на предварително предвидените буфери. Самият факт, че не сме го направили и не възнамеряваме да се актуализира бюджетът, е положителен, посочи финансовият министър.
Достойнство е, че не ползваме кредити и не е необходимо, каза Орешарски. Не се подадохме на изкушенията да стабилизираме приходната част с увеличение на данъците, посочи той. Европейска е политиката за равномерно разпределение на тежестите от кризата, коментира министърът. Бих посъветвал и следващите правителства макроикономическата стабилност да бъде във фокуса на политиките, каза Пламен Орешарски. По думите му във време на криза трябва да се мисли за ситуацията след нея.
В срещата с плевенския бизнес участваха депутатите от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов, както и областният управител Цветко Цвтков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *