ОПЕК свали петрола до 42,33 долара за барел

ОПЕК – Организацията на страните износителки на петрол –  в петък се понижи средната цена на „черното злато“ до 42,33 долара за барел, информира днес на от своя сайт петролният картел, цитиран от световните телеграфни агенции. Един ден преди това – в четвъртък, един барел от „кошницата“ на ОПЕК се котираше за 42,83 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), Минас (Индонезия), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или „Сахарска смес“ (Алжир), Раби лек (Габон).

Историческият максимум за „кошницата на ОПЕК“ е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.
Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата на ОПЕК“ предходния работен ден.

На среща през септември картелът се съгласи на умерено ограничаване на производството за пръв път от 2008-а година насам при по-специални условия за Либия, Нигерия и Иран, тъй като добивите на тези държави пострадаха сериозно от войни и наложените преди време санкции. Например Иран настоява категорично да върне нивото на добитите петролни количества от времето преди ембаргото, наложено на страната заради нейната ядрена програма. В паузата на санкциите обаче Саудитска Арабия зае някои от пазарите на Иран и сега се противопоставя всячески на Техеран за повишаване на количествата суров петрол.

Окончателното решение и конкретните производствени лимити за страните-членки на ОПЕК трябва да бъде факт на официална среща на 30-и ноември. Тогава вече ще се чуе и последната дума на Русия, която тактически изчаква решенията на ОПЕК.

Преди около месец на среща във Венецуела президентът Николас Мадуро заяви, че сред членовете на ОПЕК има достатъчна воля, за да предприемем действията, които е необходимо да направим през ноември, за да постигнем силно споразумение за намаляване на производството и да изградим нови механизми за стабилизиране на пазара. Неговото мнение тогава беше, че периодът на ниски цени на петрола вероятно е към края си, ако страните-членки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) извървят докрай пътя на компромисите, съгласуват интересите  и проявят последователна готовност за постигне на споразумение за намаляване на производството на нефт.

На фона на не особено големите колизии между производителките с известно напрежение се следят проявите на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Той в предизборната си платформа отделяше специално внимание на въпросите за петрола и шистовия газ и независимостта на страната от големите петролни държави от Залива. Но и преди епохата „Тръмп“, още в средата на годината, Министерството на енергетиката  обнародва прогнозата си за ключовите енергийни показатели до 2040 година. Документът е публикуван на сайта на ведомството. В сценария за прогнозата за световните цени на петрола с името „Много високи цени” експертите на американското министерство на енергетиката допускат ръст на цените на петрола до 252 долара за барел през 2040 година.

За това, според оценките на американските експерти, е необходимо средногодишните темпове на растеж на БВП на страните, които не влизат в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, да възлезе на 4.5% от БВП, което ще помогне за ръста на търсенето на енергийни носители в целия свят. При това резкият ръст на цените на енергийните носители ще провокира потребителите на търсят алтернатива на класическите източници на енергия.
В този сценарии ръстът на търсенето в страните от ОИСР ще бъде същия, както и в реалистичния сценарии (предвиждащ ръст на цените до 141 долара за барел). При това пазарния дял на ОПЕК ще намалее и ще достигне до 2040 година до 34%. Това ще бъде предизвикано от увеличаването на добива на петрол в страните, които не са членки на картела.
Реалистичният сценарии на министерството на енергетиката на САЩ предвижда ръст на световните цени на петрола: при позитивна прогноза цената възлиза на 141 долара за барел, а при негативния – 75 долара за барел.  Явно цената от миналата седмица – 42,33 долара за барел, при това положение е много далеч под негативната прогноза от месец май.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *