Оптимизмът на американците се топи

Американците изпращат 2010 г. разтревожени, с мрачни чувства за пазара на труда, разходите за живот и пенсионни си спестявания, сочи проучване, цитирано от Ройтерс. Недоволни от условията в страната са 75 процента от анкетираните, а почти половината се опасяват, че ще мине доста време преди икономиката да се възстанови. Такива са резултатите на изследването на Пю Рисърч Сентър фор Пипъл енд дъ Прес (Pew Research Center for People & the Press).
Почти 90 процента от запитаните описват като лоши или задоволителни икономическите условия в САЩ, макар че броят на хората, които определят условията като по-скоро задоволителни, отколкото като лоши, е нараснал незначително спрямо октомври месец.
С поглед в бъдещето 55 процента посочват, че 2011 година ще бъде по-добра от отминаващата, а 31 на сто са на мнение, че идната година ще бъде по-лоша. Очакванията са по-песимистични, отколкото преди година, когато 67 процента очакваха, че 2010 година ще бъде по-добра от 2009 година.
Почти половината от анкетираните или 48 процента посочват, че ще мине доста време преди икономиката да се възстанови, докато според една трета тя ще се съживи скоро. За 80 процента от запитаните е трудно да си намерят работа. Две трети от работещите, участвали в анкетата, отбелязват, че работодателите им са в добро финансово състояние.
За 57 процента е трудно да си позволят нещата, които наистина искат, а за 40 на сто от анкетираните, че лесно могат да ги имат.
За две трети от анкетираните е трудно да заделят средства за пенсиониране. На въпроса за собственото им финансово състояние 40 процента посочват, че то е задоволително, 30 процента – добро, 23 процента – лошо, 5 процента – отлично, а 2 процента не могат да го определят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *