Очакват плавно поскъпване на луксозните имоти в София с до 5% на година

Луксозните имоти в София се очаква да регистрират постепенен годишен ръст на цените си от между 3 и 5% през следващите години, смятат от листнатия на Лондонската борса инвестиционен фонд Bulgarian Land Development plc (BLD).
Повечето от сградите в центъра на София са стари и недобре поддържани. Има няколко апартаментни комплекса, които се вписват в луксозния сегмент, но те не са разположени в централната градска част, казват от фонда.
Специално в района около Лозенец и хотел „Кемпински“ в момента ценовите нива варират между 2 500 и 3 500 евро на кв. м за най-качествените площи.
Въпреки финансовите сътресения, поради ограниченото предлагане, прогнозите за тази ниша са постепенно и стабилно покачване на цените с между 3 и 5% на година, смятат от компанията.
BLD планира изграждането на луксозна жилищна сграда в района на „Кемпински“. През декември 2008 г. проектът, BLD Sofia Tower, „най-накрая“ е получил виза за строеж и в момента компанията кандидатства за разрешително за строеж. Първоначалните планове предвиждаха изграждането на 32 хил. кв. м жилищни площи, заедно с търговски и/или офис площи на по-ниските нива. Въпреки това от BLD са решили да застроят значително по-малка част.
„Бордът преразгледа своите планове относно застроената площ и времето за строителните работи, след забавянето в получаването на разрешителното, както и пазарните и кредитните условия“, се казва в съобщение на компанията. „Вследствие на това бордът прие консервативен подход и смята, че групата ще може да развие само 13 899 кв. м, като строителните работи ще започнат в началото на 2010 г. и ще завършат в края на 2011 г.“
BLD отчете загуба преди данъци от 1,454 млн. паунда за 2008 г., в сравнение със загуба от 1,606 млнн. паунда за 2007 г. Приходите й за миналата година са на стойност 6,618 млн. паунда. Към 9 март акциите се търгуват за 26 пенса за акция, което представлява „остъпка“ от 74% спрямо нетната стойност на активите й. Към края на годината компанията и нейните дъщерни дружества имаха портфолио на стойност, изчислена на базата на завършени проекти, от 237 млн. евро.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *