Пеканов: Планът не е само проекти, но и реформи

Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов, след като проведе среща с ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Атанас Пеканов: Нямам интерес да участвам в проекта на Петков и Василев - Труд

Планът представлява уникална програма за дългосрочното развитие на страната – 59 проекта и 46 реформи. Те ще помогнат на страната да станат по-устойчива и как да се направи най-добрият зелен преход, дигитализация, икономиката и обществото по-силни, подчерта Пеканов, информира news.bg.

Той е доволен още, че планът подобрил проектите за декарбонизацията, соларните инсталации за битова употреба, ВЕИ-та за собствена нужда, стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ-та, в сферата на образованието и здравеопазването същи има нови проекти.

Пеканов: Климатичната криза е пример за пазарен провал - България - DarikNews.bg

Планът не е само инвестиционни проекти, но и е реформи, уточни Пеканов, като даде пример с върховенството на закона. „Институциите често не обичат промяната, не обичат реформите, но реформите са важни. Реформите и проектите ще бъдат свързани и ще трябва да правим реформите, за да може страната ни да става по-добра“, категоричен бе вицепремиерът.

Пътят напред минава през договарящите елементи и изпълнението на целите. В някои отношение България не се справи добре, но Пеканов видял такива проекти, с които страната да бъде по-успешна и добра.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов добави, че прозрачността е едно от нещата, които ЕК и Европа много високи цени. Той поздрави Пеканов за ентусиазма и куража, с който поел предизвикателството да подобри Плана за възстановяване и развитие.

От тук нататък ролята на ЕК да оцени Плана доколко той изпълнява изискванията в регламента. Отново ще работим заедно, за да доведем процеса до успешен край, увери Кюланов.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *