По-бавен растеж за световната търговия

Световната търговия се е свила с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на 2018 година, макар че за 2019 г. вероятно ще отчете растеж от 2,6 на сто. Това прогнозира Световната търговска организация (СТО), цитирана от световните агенции.По-бавен растеж за световната търговия.

Резултат с изображение за световна търговия

Растежът, който се очаква за текущата година, ще бъде по-бавен от отчетените миналата година 3 на сто и доста под предишната прогноза за 3,7 на сто.
Търговията е поставена под натиск от новите мита и ответни мерки, по-слабия растеж на икономиката, нестабилността на финансовите пазари и по-строгата парична политика в развитите страни, посочва СТО в годишния си доклад. В прогнозата си от септември организацията очакваше за 2018 г. растеж от 3,9 на сто след темпа от 4,6 на сто предходната година.
Понижаването на прогнозата не е изненада предвид търговското напрежение между САЩ и Китай, каза на пресконференция генералният директор на СТО Роберту Азеведу, информира economynews.bg.
Най-лошото обаче може би тепърва предстои. Още по-голямо влияние може да окаже изпълнение на заплахата на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи мита върху глобалния внос на автомобили, предупреди главният икономист на СТО Робърт Купман.
Американско-китайската търговия се равнява на около 3 на сто от световната. Автомобилната търговия в глобален мащаб е около 8 на сто от общата. Можете да си представите, че влиянието на митата за колите ще бъде по-голямо от влиянието на американско-китайския конфликт, посочи той.
СТО не дава конкретни прогнози за влиянието на Брекзит, но според Купман в най-лошия случай излизането на Великобритания от ЕС би тласнало световната търговия до най-ниската точка от прогнозирания от организацията темп на растеж от 1,3-4 на сто през 2019 година.
Собствените анализи на Обединеното кралство сочат, че Брекзит без сделка или „твърд“ Брекзит ще стопи 7,6 на сто от британския брутен вътрешен продукт. Това е много, отбеляза експертът. /БТА

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *