Преглед на печата

От 179 съдилища, регистрирали се, че работят с тайни, едва 157 са назначили служители по сигурността на информацията. Такива чиновници трябва да се назначават задължително по закон, за да следят движението на документите с гриф и за спазването на правилата за тяхното съхранение. По изключение задълженията на този служител може да се изпълняват от шефа на ведомството. Това означава, че 22-ма ръководители на съдилища би трябвало да бдят и за тайните. Но никой не знае дали е така.ГЕРБ-ери плашат Дянков, че ще бламират бюджетаЕмилия КАРААБОВА„Ние сме му работодатели, как не го е срам Дянков да говори, че не заслужаваме заплатите си и че министрите работели повече от нас! Ще види той, като внесе бюджета в края на годината и го бламираме, на колене ще ни се моли.“Така вчера депутати от ГЕРБ коментираха нахъсано помежду си изказването на министъра на финансите Симеон Дянков преди дни в Бургас, че няма логика депутатите да получават по-високи заплати от  Борисов и че трябва да се обложи с данък  тяхната т. нар. черна каса.
в. „24 ЧАСА“ 17 съдии решават фирмени дела в СофияВисшият съдебен съвет сложи край на практиката споровете между съдружници да се решават само от двама, а не от всичките 17 търговски съдии в София.Досега делата за приемане на нов или изключване на съдружник в дружество, за преразпределение на дяловете, за увеличаване или намаляване на капитала, за избор на нов управител се разглеждаха от Румяна Паликарова и Елена Радева – фирмени състави в търговското отделение на Софийския градски съд.Още 25 в ареста след „Шок“Още 25 души остават в ареста след операция „Шок“ в цялата страна.Мерките за неотклонение на 11 „братя по оръжие“ бяха гледани вчера в Софийския градски съд. От тях на свобода остана само Ангел Ангелов, за когото нямало данни да е излизал в странство, когато е действала групата за източване на банкови карти. Той ще трябва да плати 3000 лв. гаранция.в. „СТАНДАРТ“ Е.ОН иска 3,5 бона за четири крушкиЕнергото наказва за неправилно свързан електромер, който не е в имота на абонатаСъдебна битка с Е.ОН започва жител на Разград, ужилен от монополиста с 3500 лв. Веселин Спасов получил огромната сметка за трифазния си електромер, с която захранвал четири градински лампи и гаражната врата на къщата си. Техниците на Е.ОН обяснили, че електромерът не е свързан правилно с мрежата. Затова сметката е изчислена по формула за шест месеца назад. Но електромерът е поставен от техници на ЕРП-то, пломбиран е от тях и аз не съм го пипал, каза Веселин Спасов. В къщата си той има два електромера – монофазен и трифазен. С първия отчита битовото си потребление, което е 40-50 лв. месечно. Наливат 170 млн. в морските летищаВдигат нови терминали във Варна и Бургас до 2013 г.Над 170 млн. лв. ще бъдат инвестирани през следващите три години в летищата във Варна и Бургас. Парите ще отидат за реализиране на няколко амбициозни проекта, основните от които ще бъдат построяването на нови терминали и на двете летища, както и цялостна рехабилитация на пистата и строеж на нова сграда за Ръководство въздушно движение (РВД) в морската ни столица. Това обяви операторът на двете летища „Фрапорт Туин Стар Мениджмънт“. За реализацията на проектите се очаква да бъдат разкрити около 1500 нови работни места. След приключване на строителните дейности капацитетът на летищата ще бъде увеличен, като това в Бургас ще може да приема до 2.7 млн. пътници годишно, а във Варна – 1.8 млн. души.
в. „НОВИНАР“На всеки българин се падат по 45 вестникаНовинарПрез миналата година са издавани 60 всекидневника с тираж 186 792 хил., съобщиха от Националния статистически институт. Издавани са 359 вестника с годишен тираж 340 812 хил., като на човек от населението годишно се падат по 45 вестника. В сравнение с предходната година заглавията на вестниците намаляват със 17,7%, а тиражът – с 4,2%. Всекидневниците формират 16,7% от всички вестници, а тиражът им е 54,8% от общия тираж. В сравнение с 2009 г. делът на заглавията се увеличава с 1,3 процентни пункта, а делът на тиража намалява с 2,8 процентни пункта. Седмичните вестници са с 19,1% по-малко от предходната година, или 148 броя.Премиерът можел да асфалтира и лунната пътекаНовинарПремиерът Бойко Борисов щял да асфалтира лунната пътека, простираща се на морето, ако имало достатъчно пари. Това е заявил самият министър-председател по време на правителственото заседание в сряда. „Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме 3 милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето”, е казал пред министрите Борисов по повод предложението на здравния министър Стефан Константинов Специализираната болница за рехабилитация – Бургаски минерални бани да стане туристически комплекс
.в. „ДУМА“Две трети от българите не разбират етикетите на хранитеДумаБлизо две трети от българите, или 63%, имат проблеми при разчитането на информацията върху етикетите на хранителните продукти. Това показва проучване за потребителското поведение на „Алфа рисърч“. Като основен проблем при разчитането гражданите посочват малкия шрифт, с който е написана информацията на продукта. За 28% от хората буквите са много бледи и нечетливи. ГЕРБ бранят интереса единствено на монополитеДумаБСП:Две години ГЕРБ водят политика, която защитава единствено интереса на едрия бизнес и монополите. Хората обедняват, младите бягат, а собствениците на малки и средни предприятия фалират. Цинизъм е отношението към старите хора и хората в предпенсионна възраст. Предизборно лицемерие прозира зад повишението на минималната заплата, което е толкова нищожно, че няма как да компенсира галопиращата инфлация. Това са само част от оценките, които левицата даде на 2-годишното управление на ГЕРБ в декларация, прочетена от парламентарната трибуна.в. „СЕГА“Над 3400 са свободните места в гимназиитеВанина Стоянова3367 са свободните места за третото класиране в гимназиите с прием след VII клас, показват данните на 19 инспектората по образованието в страната. 1042 са местата в София-град. Въпреки големия наплив към езиковите гимназии, за най-желаните от тях за трето класиране са останали незаети единични бройки. Например в Немската, в която и тази година се влизаше най-трудно, има само едно свободно място за момче в паралелка с немски и английски. По едно място за момче и едно за момиче има в 73-то СОУ, известно като Втора немска. Същото е разпределението и за Първа английска гимназия, и за Испанската. Общините не искат резки движения за такса сметНаделина АневаОбщините едва ли ще предприемат сериозни промени в такса смет след решението на Комисията за защита от дискриминация, че сегашният начин на определяне поставя фирмите и гражданите в неравностойно положение. „Не трябва да се правят резки движения, защото има опасност рязко да паднат приходите за общините, а физическите лица да започнат да плащат много по-висока такса“, обясни зам.-кметът на София по чистотата и финансите Мария Бояджийска. Подобно мнение изразиха почти всички запитани кметове на годишната среща на националното сдружение на общините вчера.
в. „ТЕЛЕГРАФ“ ДОГАН: В ЕВРОПА ИМА КРИЗА НА ТОЛЕРАНТНОСТТАРАДОСЛАВ КИРО„ Европа има сериозна криза на толерантността като модел на балансиране.“ Това изтъкна лидерът на ДПС Ахмед Доган, който участва вчера в научна сесия в БАН под нас лов „Лидерството пред новите предизвикателства на мултикултурната среда“.Тя беше организирана от Института по теория и практика на лидерството„Стефан Стамболов“ и УНИБИТ. В анализа си лидерът на ДПС посочи още, че Еврокомисията е на път, в това число и чрез европейския бюджет да раздели общността на два тима и дори да формира трети отбор, в който вероятно ще попадне България. „България няма адекватна стратегическа визия за развитието си в контекста на европейските реалности. Ние сме част от едно огромно цяло и се налагасъвсем друга методология за изграждане на визия за страната“, заяви Доган.ПЪЛЕН ПРОВАЛ ЗА МИНИСТЪР ПОПОВАДЕПУТАТИТЕ Я БОЙКОТИРАХАДепутатите обявиха пълен бойкот на право-съдния министър Маргарита Попова. Парламентът отхвърли вчера законопроекта й за незаконно придобитото имущество с критики, че част от текстовете противоречат на конституцията.Попова се оказа напълно неспособна да обори атаките. Така законът беше отхвърлен с 95 гласа „против“ и едва 71 гласа „за“. „По този начин министърът и хората й ни изложиха тотално пред Брюксел. Това е истински шамар, коментираха депутати.в. „МОНИТОР“Всеки вход взема пари за саниране поотделноДАРИНА КАХРАМАНОВАЕК разреши63 млн. лева от еврофондовете ще се усвояват през 2012 г.Всеки отделен вход в блоковете ще може да кандидатства за пари за саниране по схемата на оперативна програма „Регионално развитие”. Това съобщи в парламента регионалният министър Росен Плевнелиев.„Голямата дискусия беше дали отделните входове могат да бъдат бенефициенти и това е последната договорка, която постигнахме с Европейската комисия”, каза той. Така притежателите на апартаменти в сградите в режим на етажна собственост ще получат известно облекчение. Вече няма да се налага да има сдружение на всички собственици от отделните входове на един блок, за да се отпуснат пари от еврофондовете за обновяването му.Конфискуваха тон опасни храни по моретоМария АтанасоваМасираните проверки на хотелите в морските курорти, които работят по системата all inclusive,  вече са дали първите резултати. Агенцията по храните е иззела над 800 кг различни храни и близо 3 хил. яйца, които са били с изтекъл срок на годност. Това съобщи  в интервю за БНТ директорът на агенцията Йордан Войнов. Отделно от агенцията са иззели и 300 кг храни с изтекъл срок на годност или без необходимите документи в детски кухни.    Открити са нарушения в 1/3 от посетените обекти. Инспектори на агенцията са проверили 1800 обекта и са иззети над 800 кг храни и 3 хил. яйца с изтекъл срок на годност. Лъскав ресторант с черна каса и двойно счетоводство спипаха данъчните в Обзор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *