Преглед на печата

Големият скок във фалитите на фирми е бил през първата половина на 2009 година. Това показват данните на Агенцията по вписванията към 23 декември, пише Дневник. От юли до сега броят на започналите дела за несъстоятелност и на обявените фалити е много близък до този за 2008 година. Това може да означава, че фирмите са успели да се стабилизират или кредиторите им изчакват дали ще има подобрение в бизнеса през следващите месеци, коментира изданието.
В началото на новата пленарна сесия на Народното събрание депутатите ще гласуват законови промени за обединяване на надзора на банковия сектор и останалите финансови институции. „Вероятно ще ги обединим в рамките на централната банка, защото има висок рейтинг в Европа, което е гаранция за финансовата стабилност на България“. Това заявява в интервю за вестник Класа председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.
Между лев и 10 и лев и 40 стотинки ще поскъпнат българските цигари от март, каза в интервю за 24 часа шефът на „Булгартабак“ Иван Биларев. Като подготовка за драстичния скок след Нова година холдингът пуска марките си с 20-30 стотинки отгоре.
Четири нагли къртици изрови в редиците си МВР, пише Стандарт. Полицаите са помагали на Ивайло Евтимов – Йожи и Прокопи Прокопиев – Културиста да отвличат бизнесмени и децата им. Това разкрили пред изданието разследващи. Те уточнили само, че не става въпрос за граничари.
С текст „Къщата на ужасите“ Труд публикува на първата си страница снимка на четвъртата къща, разкрита от полицаите, в която са били държани заложниците на Наглите. Къщата е в Бистрица, приземният етаж е от камък и се заключва от обкована с желязо врата, посочва изданието.
Всеки осми млад българин има намерение да емигрира в бъдеще, пише Монитор. Това е един от изводите в годишния доклад за младежта за 2008 година, „забравен“ от кабинета на Сергей Станишев и затова приет от Министерския съвет миналата седмица. Над 1/4 от хората на възраст до 34 години пък планират да заминат на гурбет на Запад.
Докато върви обжалването на експертното решение на ТЕЛК, хората ще получават само една пенсия за инвалидност догодина. Тя ще бъде 100 лева и 86 стотинки – колкото социалната пенсия за старост, и хората ще я вземат до влизане в сила на експертното решение или съда, пояснява пред Дума Валентина Кръстева, главен директор в НОИ.
Учени от университета „Карлос Трети“ в Мадрид създадоха революционна система, която може да намали рязко катастрофите по пътищата, пише Новинар. Тя използва видеокамера, която непрестанно следи лицето на шофьора. Системата има за цел да предотврати възможността шофьорът да заспи зад волана. Така се предполага, че ще намалее драстично броят на водачите, които вследствие на заспиване са причинили катастрофа.
Кризата намали наполовина туристите от Англия, която е един от основните ни пазари, коментира Пари. За сметка на това играчите в сектора се обърнаха към българските туристи. Тези тенденции ще продължат и следващата година, анализира вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *