Преглед на печата 30.01.2009 г.

Заради неспазване на европейското законодателство Брюксел ни заплаши с 3 наказателни процедури за енергетика и екология, пише на първата си страница вестник Класа. Имаме срок от 2 месеца, за да отстраним нередностите.Дневник уточнява, че последното предупреждение е за пазара на ток, енергийната ефективност и екоразрешителните.
Водещата заглавие за Новинар е че от няколко години у нас се раждат деца заченати със сперматозоити от чужбина. Причина са високите изисквания към донорите. 24часа добавя, че правим бебета с датски материал, заради по-доброто качество и дефицит на наши донори. Това е обявил пред парламентарната здравна комисия депутатът Атанас Щерев. Изданието пише също, че в София легално раждането е стигнало 2500 лева при избор на екип, стая с телевизор, раждане във вана и присъствие на таткото в родилната зала.
Вестник Политика пише, че даваме по 5833 подкупа на ден, като средният брой на корупционните транзакции на месец е 175 хиляди за миналата година. Данните са от десетия доклад за корупцията и организираната престъпност в България на Центъра за изследване на демокрацията.
„Крият трета смърт в ареста“- това е ключовата тема за седмичника 168 часа. Вестникът твърди, че подсъдим за кражби се е обесил в софийски затвор, защото бил сексуално и физически малтретиран.
Една от водещите теми за Труд е решението от вчера на Столичния общински съвет софиянци да плащат с 25% по-висок данък за колите си през тази година. Дава се пример с „Опел Вектра“, с двигател 74 киловата, 100 конски сили, на възраст между 5 и 14 години, чиито собственик вече ще плаща 93 лева и 90 стотинки вместо досегашните 75 лева и 30 стотинки.Дума предупреждава, че София отново е изправена пред криза с боклука.
„Атака се разпада“, пише Монитор. Изданието допълва, че 7 депутати искат да се присъединят към движение „Напред“ и само 4-ма подкрепят Сидеров.
От вестник Сеганаучаваме, че лихвите по депозитите са скочили със 70% за една година. Инфлацията обаче е стопила печалбата от влоговете. Пари съобщава за Банков сървайвър. Четири публични трезора са увеличили общите си приходи от лихви с 15% до 338.7 милиона лева през 2007 година. Печалбата им е стигнала до 166.7 милиона лева.
Строителите свършиха парите, плащат на доставчиците си чрез бартер с гарсониери, показва разследване на Стандарт. Според коментарите на ескперти междуфирмената задлъжнялост е стигнала до 165 милиарда лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *