Преглед на печата

 
 

На първите страници на излизащите днес вестници са снимките на разбилия се край руския град Смоленск полски президентски самолет, както и снимки на загиналия президент Лех Качински. Вестниците единодушно говорят за „Проклятието Катин“, каквото е заглавието на Стандарт. 
Труд пише за „Гората на смъртта“ и допълва, че прокълнатото за поляците място взе в жертва освен президента и съпругата му, така също и централен банкер, командването на полската армия и част от цвета на политическия елит на Полша.
„Пак Катин, пак смърт за полския елит“, гласи заглавието на 24 часа, който продължава темата на втора и трета страница с подобно заглавие: „В Катин – втори масов гроб на поляци“. Вестникът припомня за „раната Катин“- „Катинското клане е главният неразрешен до днес спор между Русия и Полша“. През 1940 г. в Катинската гора са разстреляни близо 22 хиляди поляци – военни и запасняци, взети в плен от Съветския съюз след нахлуването година по-рано на Червената армия в Източна Полша. Сталин обявява клането за дело на нацистите, отбелязва 24 часа.
Според Стандарт „пилотска грешка е почернила Полша“, а президентът Качински поел от инат към смъртта си“. „Цели пет пъти съдбата го е предупреждавала да не лети точно с този самолет, но той упорито е пренебрегнал предупрежденията, отбелязва изданието и припомня предишни инциденти със самолета Ту-154. Според Стандарт руският самолет фигурирал в класификациите на НАТО с етикета „немарлив“.
„Временно спират нашия Ту-154“, отбелязва Труд, а в 24 часа тази информация е дадена под заглавие „Приземяваме куцото Ту, опасно е“.
Още водещи теми в днешните вестници: „Пестим от здраве. Даваме 80 евро на година за лекарства“, под това заглавие Труд представя резултатите от сравнително изследване на фармацевтичния пазар, от което става ясно, че във Франция тази сума е 453 евро, а в Чехия – 175. „Защо плащаме толкова малко за лекарства?, пита се Труд и отговаря: „Ами държавата покрива едва 35 % от изписаните препарати, а в Европа – 85 на сто.“
„Извадени са само 4500 от 110 хиляди заявени паспорта“ е друго заглавие на Труд. Вестникът продължава темата с коментар на Николай Големанов, озаглавен „Границите на стила „трескава оперативност““.
24 часа съобщава на първата си страница, че осем българи-будисти са получили благословия от тибетския духовен водач в изгнание Далай Лама. Във вестника може да прочетете и интервю с мениджъра на Димитър Бербатов Емил Данчев, озаглавено „Сър Алекс ми каза: Бербатов ще играе дълги години в „Юнайтед“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *