Премахнаха и данъчното облекчение за млади семейства

Премахва се данъчното облекчение за млади семейства, което се изразява в намаляване на основата за облагане на ипотечни кредити с направените през годината лихвени плащания при определени условия, предаде БТА.
Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Предвижда се данъчните облекчения за млади семейства да отпаднат от 1 януари 2010 г.
Михаил Миков от Коалиция за България заяви, че е гласувал против, тъй като с това гласуване е отменено единственото данъчно облекчение за млади семейства. Той отбеляза, че това е станало с гласовете на ГЕРБ и един глас от подкрепящата партия „Атака“. Миков определи решението като антидемографски акт. По думите му това облекчение по никакъв начин не е отежнявало хазната, а става въпрос за политическо отношение към младите семейства.
С приетите изменения в закона се въвежда минимален срок от три години за притежаване на имот като условие за необлагане на дохода от продажбата или замяната му. Няма да се определя данък към датата на придобиване на акции и дялове, които са получени срещу направени непарични вноски в търговски дружества.
Депутатите обаче не приеха предложението на бюджетната комисия местните физически лица да подават годишна данъчна декларация по образец за предоставените или получени през данъчната година парични заеми, ако размерът им общо надхвърля 5000 лева.
„Нямам коментар, питайте колегите защо са гласували така”, заяви председателят на икономическата комисияМартин Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *