Прогнозират 1,9% ръст за aвстрийската икономика

Добрата новина за австрийската икономика е, че тя все още е в бум. Негативната новина е, че този бум не е чак толкова голям, съобщава австрийският ежедневник Wienerzeitung. Според института за напреднали изследвания (IHS) икономиката на Алпийската страна ще нараства с 1,9% годишно до 2022 година.Прогнозират 1,9% ръст за aвстрийската икономика.

Резултат с изображение за австрия икономика

Това е много повече от ръстът от 1,3%, който бе реализиран през последните 5 години (2013 – 2017). Прогнозният ръст на БВП до 2022 година от 1,9% е въпреки всичко далече от очакваният ръст от IHS от 2,9% за настоящата година. Както се вижда от таблицата по-длу прогнозите за безработицата от своя страна са, че тя ще бъде средно около 7,5% през периода 2018-2022.

Трябва да отбележим, че основни двигатели на растежа на австрийската икономика за прогнозния период са потреблението на домакинствата и износът. За първи път експертите очакват среден ръст на потреблението на домакинствата от 1,4%, докато при външната търговия дори се очаква ръст от 3,75%, информира infostock.bg.

Що се отнася до външната търговия и следователно вътрешното икономическо развитие, има 2 фактора, които потенциално биха могли да засегнат Австрия:

1-вият е, че все още не е ясно какво ще се случи по отношение на преговорите по Брексит. Ако се окаже трудно излизането на Обединеното кралство от ЕС и отново се въведат тарифи за търговия, те ще окажат негативен ефект върху местните компании, които изнасят своята продукция.

2-рият е голямата неизвестност около търговската война между САЩ и Китай и тарифите на САЩ по отношение на стоките на ЕС.“Това в момента е основен фактор на несигурност“, казва Сузане Шрот от Търговската камара. Вътрешният бизнес е пряко и непрако засегнат от сегашната митническа политика на президента Тръмп. Напомняме, че САЩ въведоха тарифи за европейските стоманени продукти, а през лятото се очакват и тарифи за автомобилни продукти. Те ще се отразят главно на местните доставчиши на автомобилната индустрия в Германия.

„Ние виждаме, че според прогнозите, търговията със стоки все пак ще отслабва, защото бумът приключва и търговската война и въвеждането на тарифи могат да засилят този ефект“, обяснява главният икономист на Австрийската Национална банка – Дорис Ризбергер-Грюнвалд. Тя обяче не очаква тежки последици за местната икономика.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *