Прокуратурата потвърди ареста на шефа на алианса Рено-Нисан-Мицубиши

Прокуратурата в Токио потвърди мярката задържане под стража на Карлос Гон, президент и изпълнителен директор на автомобилния алианс Рено-Нисан-Мицубиши, предаде Франс прес.Според изявление на прокуратурата 64-годишният шеф на компанията е заговорничил, за да представи като по-малко възнаграждението си, като това е станало пет пъти в периода юни 2011 г. – юни 2015 г. Пред данъчните власти Карлос Гон е декларирал сумата от 4,9 милиарда йени (около 37 милиона евро), а в действителност той е спечелил близо 10 милиарда йени.
На пресконференция вчера изпълнителният директор на Нисан Хирото Саикава спомена и много други злоупотреби, като например използване на средства на компанията за лични цели. Саикава използва много твърди думи срещу бившия си ментор Гон, за когото каза, че стигнал до такова падение, защото в ръцете му е била съсредоточена толкова власт.

Изненадващото събитие е „объркало“ служителите и останалите ръководители на автомобилопроизводителя и ще подложи на изпитание обединението Renault-Nissan-Mitsubishi. Компанията от Йокохама посочи, че предполагаемите нарушения за милиони долари, извършени от Гон и друг ръководител на автомобилостроителя, са открити при едномесечно разследване, започнато по сигнал.
„Освен че съжалявам, аз изпитвам огромно разочарование, недоволство, отчаяние, възмущение и обида“, каза Саикава, извинявайки се цели 7 минути в началото на пресконференцията. „Искам да сведа до минимум объркването и последиците за дейността и бизнес партньорите ни“, допълни той.
Nissan уточни, че предоставя информация на прокуратурата и сътрудничи на разследването. Твърденията за неправомерни действия засягат и члена на Съвета на директорите на компанията Грег Кели, който също е арестуван.
Саикава уточни, че има три основни типа допуснати нередности, сред които деклариране на по-ниски доходи, използване на инвестиционни средства за лична облага и незаконно използване на разходи на компанията.
Той обеща да засили управленските структури на компанията, като допълни, че до проблема може да се е стигнало, тъй като у един човек е била съсредоточена прекалено много власт.
Нисан се извинява дълбоко за големите притеснения у нашите акционери и заинтересовани страни. „Ще продължим работата си, за видим какви точно са нашите управленски проблеми и проблемите с контрола и ще вземем подходящите мерки“, допълни той.
Гон подписа договор по-рано тази година до 2022 г. Заплата му, която е висока според умерените японски стандарти за директорските заплати, бе проблем през годините. Според агенция Киодо и телевизия Ен Ейч Кей Гон е спечелил близо 10 млрд. йени (89 млн. долара) за период от пет години до края на март 2015 г., включително заплата и други доходи от компанията, но е декларирал само 5 млрд. йени (44 млн. долара).
Същевременно акциите на Нисан днес белязаха спад от 6,5 процента на борсата в Токио на 940 йени, а тези на Мицубиши – спад от 6,8 процента на 680 йени.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *