Расте посещаемостта на европейски изложения за имоти в чужбина

Броят на посетителите на някои от най-големите европейски изложения за имоти в чужбина бележи значителен ръст спрямо миналата година, съобщи британският бизнес портал за имоти зад граница Global Edge.
Fair Media, организатор на най-големите изложения за имоти в чужбина в Швеция и Норвегия, са провели досега през 2010 г. три изложения, като броят на посетителите им се увеличава с между 5% и 15% в Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо.
В Дания водещото изложение на пазара – The Homes Abroad, отчита увеличение на посещаемостта с над 20% в сравнение с есента на 2009 г., докато в Русия AiGroup казват, че посетителите на организираното от тях изложение Property Investment, което се състоя по-рано този месец, е нараснал с 4%.
Главният изпълнителен директор на Fair Media Свен Калстром казва, че има също голям спад на броя на хората, които само разглеждат изложенията, без да купуват: „Миналата година много хора идваха на изложенията, но без всъщност да купуват. Най-голямата промяна е в броя потенциални купувачи. Миналата година компаниите изложители имаха по около 20 такива запитвания, тази година са около два пъти повече”.
Като основна причина Калстром посочва подобряващите се икономики на Норвегия и Швеция и укрепването на шведската крона спрямо еврото. Според него друг фактор е провеждането на по-малко изложения през 2009 г., заради което се е натрупало търсене.
Ключов индикатор за интереса на британците пък ще бъде изложението A Place in the Sun Live, което започва в Лондон в петък.
Анди Бридж, управляващ директор на организатора APITS, е уверен, че изложението ще отговори на очакванията: “Продажбите на билети са с 12% повече за изложението в Бирмингам (проведено през октомври 2009). Ще бъдем силно разочаровани, ако не постигнем резултатите от миналата година.”
Пазарите на чуждестранни имоти в Европа изглежда се подобряват, но само при сравнение с 2009 г., която някои считат за най-лошата в историята на индустрията.
Едно от големите изложения за имоти на континента – Mipim в Кан, привлече същия брой участници като миналата година, но броят им е с около 38% по-малък от 2008 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *