Реколтата от царевица е нараснала с над 30%

На фона на намалената реколта от пшеница и ечемик през тази година българските земеделски производители ще отчетат ръст при царевицата и слънчогледа. Това сочат оперативните данни на земеделското министерство след края на жътвата на двете култури.

Резултат с изображение за царевица

При царевицата увеличението е от над 30%, а при слънчогледа – с 2.5%. Същевременно от земеделското министерство отчитат, че средните цени на двете култури се запазват на миналогодишните нива или отчитат лек спад.

Силно увеличение на добивите при царевицата

За 2018 г. земеделските производители са постигнали сериозен ръст при производството на царевица, сочат оперативните данни на агроведомството при ожънати близо 95% от площите. Реколтата тази година достига 2.93 млн. тона, което е увеличение от 29.3% на годишна база. Резултатът се дължи на високия среден добив, който са постигнали производителите. От един декар през тази година са били произведени 755 кг, което е увеличение от над 29.3%. Същевременно засадените площи с царевица леко намаляват – те са 4.1 млн. дка, или с 1.9% по-малко от предходната година.

На този ранен етап след прибирането на реколтата официалните данни сочат, че тон царевица се търгува на сходни с миналата година цени – средно 258 лв., което е ръст от 0.8% на годишна база.

Ръст и при слънчогледа

2018 г. ще се окаже и благоприятна за производството на слънчоглед. Прибраната до момента реколта наближава 1.89 млн. тона при ожънати над 99.8% от площите. Средният добив от един декар слънчоглед също е със сериозен ръст – 12.7% на годишна база до 257 кг, сочи статистиката на агроведомството. Причината увеличението на общото производство да е с по-нисък темп обаче се дължи на по-малкото засадени площи с тази култура. През тази година те са били общо 7.35 млн. дка, или с 9.3% по-малко от предходната година, информира в.Капитал.

На фона на по-високата реколта цените на слънчогледа тръгват надолу в края на жътвата, се вижда от данните. Един тон слънчоглед се е търгувал средно за 528 лв., което е намаление от 3.6% на годишна база, показват данните на агроведомството.

През тази година земеделските производители прибраха по-ниска зърнена реколта, а цените тръгнаха нагоре. Според финалните данни произведената пшеница в България е достигнала 5.4 млн. тона, което е над 6% спад спрямо предходната 2017 г., когато обаче страната отчете и исторически рекорд в производството. Същевременно проблемите в редица държави производителки доведоха до повишение на цените на международните пазари на тази култура.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *