Рекордно ниски лихвите по жилищните кредити

За пръв път жилищните кредити  паднаха под 5%.Това е най-ниското ниво на оскъпяване на жилищното финансиране, откакто се води такава статистика, показват данните на Българската народна банка.

Трендът на постоянно поевтиняване на жилищните кредити започна в края на 2013 г. Оттогава досега средната лихва, при която се отпуска ипотечен заем, постепенно се понижи от 7.17% на 4.97%. Това движение се отрази и на обемите на новоотпуснатите или предоговорени при новите по-добри условия договори за кредит. През първите шест месеца на 2016 г. общата сума на новите жилищни заеми в левове е 844 млн., което е близо 25% повече, отколкото през същия период на миналата година. В същото време жилищните заеми, отпуснати в евро, също поевтиняват, но все пак остават с около 0.7-0.8 процентни пункта по-скъпи от левовите. Това е сред причините потребителите все по-рядко да кандидатстват за подобни кредити и съответно отпуснатите обеми жилищни заеми в евро се понижават с 1/3 в сравнение с първото полугодие на миналата година.Банките свиват таксите

По-голямата част от банките определят лихвата за жилищните кредити в левове чрез два основни компонента – индексът за междубанковото финансиране СОФИБОР плюс надбавка, която отразява рисковия профил на клиента. Данните сочат, че 12-месечният СОФИБОР се понижава с идентичен темп спрямо средния лихвения процент по ипотечните заеми, отчетен от БНБ. От началото на 2015 г. до средата на тази година и двата се понижават с около 1.2 процентни пункта. Тоест поевтиняването на кредитите не се дължи на подобрен рисков профил на клиентите, на които са отпуснати жилищните заеми. Ако към лихвата добавим и останалите разходи по жилищния кредит, ще видим, че те се понижават за година и половина от 6.9% до 5.40%, тоест с около 1.5 процентни пункта. Все пак няколко пункта идват и от самите банки, които свиват търсената доходност заради конкуренцията.

Бизнесът отново търси долари

Кредитирането на бизнеса също отбелязва раздвижване. През първото полугодие новоотпуснатите кредити за бизнеса са в размер на 6.8 млрд. лв., което е със 17% повече в сравнение с миналата година. Макар и да е с малък дял, най-голям ръст през това полугодие отбелязват корпоративните заеми, отпуснати в американски долари – които са 3.5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година, и достигат 370 млн. лв.
Средните лихви, при които банките са одобрявали кредити за бизнеса през миналия месец, са били 4.7% за левове (намаление с 0.28 пр.п. спрямо май) и 4.72% (намаление с 0.34 пр.п.), когато обемът на заемът не е повече от 1 млн. евро. При заемите от над 1 млн. евро средната лихва се увеличава с 0.58 процентни пункта в сравнение с май месец до 4.18% за левове и расте с 0.30 процентни пункта до 5.16% за договорените в евро нинформира capital.bg.

Поевтиняване и при депозитите

Новооткритите банкови депозити вече носят на домакинствата средно по 0.83% на година, което е близо два пъти по-малко в сравнение с нивото през същия месец на 2015 г. Фирмените депозити пък са с лихва от 0.3%. Изпълнителният директор на Ти Би Ай банк Цветан Петринин преди дни прогнозира, че рекордно ниските лихви няма да изкарат парите на българските вложители от банките, а ще ги пренасочат към по-дългосрочни 2- и 3-годишни депозити, които обещават доходност от поне 2%. „Нашият пазар е прекалено консервативен и препатил, за да насочи голяма част от спестяванията си в друга посока“, коментира той.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *