Руснаци взимат сръбския комбинат „Железара Смедерево“

 
Представители на министерството съобщиха, че търгът е открит до 26 октомври 2012 г. Предложенията трябва да съдържат бизнес план със задължителна четиригодишна инвестиционна програма за минимум 50 милиона долара.
Тези средства трябва да бъдат насочени към възстановяване на производството и общото оздравяване на предприятието.
Компаниите претенденти трябва да имат статут на юридическо лице с минимален фиксиран доход през 2011 г. от 2 милиарда долара, с минимална капитализация от 2,5 милиарда долара.
Преди това министърът на финансите и икономиката на Сърбия Младжан Динкич съобщи, че 75 процента от акциите на стоманодобивния завод ще купи голяма руска компания. Останалите 25 процента ще останат собственост на правителството на страната.
Преговорите за купуването на завода с голяма руска компания са към края си, заяви министърът. По неговите думи руският партньор възнамерява да инвестира в стартиране на производство, обновяване на мощностите и създаването на няколко нови цеха. Динкич предположи, че производството в завода може да започне още към края на тази година.
Сръбското правителство се опитва да намери купувач за металургичния комбинат „Железара Смедерево“ от януари тази година. Тогава то изкупи завода от предишния собственик – американската корпорация US Steel, която реши да се откаже от неносещото приходи предприятие. Според сръбските медии, руската компания, чието име не се споменава, е готова да вложи в завода 100 милиона долара.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *