Санкциите са неприятни, но не смъртоносни за руската икономика

Русия планира да намали инвестициите си в американски държавни ценни книжа и да спре да плаща в щатски долари в отговор на новите санкции, които Вашингтон й наложи, предаде ДПА.„Ограничихме инвестициите си в американската икономика и в американски ценни книжа до минимум и ще продължим да го правим“, каза снощи финансовият министър Антон Силуанов в интервю за телевизия „Россия 1“.
„Ще спрем да използваме щатския долар и ще си ползваме националната валута, както и други валути, включително европейската валута“, каза той.
САЩ обявиха нови санкции срещу Москва в сряда. Те казват, че причината е отговорността на Русия за покушението, извършено по-рано тази година срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство. Москва отрича да има нещо общо със случая.
Санкциите, които ще влязат в сила на 22 август, се очаква да засегнат редица продукти в областта на сигурността и отбраната. Руската валута се понижи при обявяването на санкциите до най-ниската си стойност за последните две години от 68 рубли за долар.

Руското министерство на финансите очаква растежът на брутния вътрешен продукт през 2018 г. да се ускори до 1,8-2 на сто, а през идните години темпът да се засили. Това посочи днес министърът на финансите и вицепремиер Антон Силуанов по телевизия „Росия 1“, предаде ТАСС.  Министърът прогнозира, че отслабването на рублата на фона на санкциите, наложени от САЩ, може да доведе до увеличаване на инфлацията до 3 на сто. Показателят все пак ще остане в коридора, определен от Руската централна банка, допълни той.
Информацията за планираните нови санкции на САЩ вече се отрази на курса на рублата и това може да доведе до растеж на инфлацията, отбеляза Силуанов.  Той оцени, че ако при запазване на съотношението между валутните курсове, според министерството на финансите влиянието на санкциите върху инфлацията се оценява на около 0,5 процентни пункта. Министърът увери, че валутните сметки на руските граждани в руски банки няма да пострадат при въвеждане на новите санкционни мерки. Евентуалното налагане на санкциите ще бъде „неприятно, но не и смъртоносно за руската икономика“, допълни той. По думите му централната банка ще вземе необходимите мерки, за да подкрепи банките, които се сблъскат с проблеми заради санкциите, за което разполага с достатъчно резерви.

Руският президент Владимир Путин засега не е давал нареждане да се подготви нов пакет ответни мерки, след като Вашингтон анонсира нови санкции заради предполагаемото участие на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Имаше информация, че пакетът се готви или вече е подготвен, но те засега не са наложени“, уточни Песков. „Без точна информация какви поредни рестрикции е измислил Вашингтон би било некоректно да се говори за някакви отговори“, добави той. Говорителят на Путин припомни, че в подобни ситуации най-често „основополагащ е принципът за взаимност, за огледален подход“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *