САЩ с дълг 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Огромните средства, които отпуснаха властите в САЩ, за да вдигнат икономиката на крака, ще имат висока цена – държавата ще трябва да изтегли 3 трилиона долара дълг.

Изненадващо свиване на икономическата активност в САЩ през ...

Цифрата обявиха от Министерството на финансите, посочвайки като причина за заема епидемията от Covid-19 и държавните помощи за гражданите и фирмите, намалените данъчни приходи, които ще изведат на минус бюджетното салдо в края на юни, информира expert.bg.

Промишленото производство в САЩ е намаляло през април заради ...

Колосалната сума бързо беше похарчена и стана ясно, че различните социално-икономически мерки изискват още средства. Първоначално отделените 350 млpд. дoлapa за пpoгpaмaтa зa зaщитa нa дoxoдитe свършиха само за 10 дни, което наложи към нея да се прибавят oщe 322 млpд. дoлapa. Очаква се да има и нов транш от почти 200 млрд. долара.САЩ изпревариха Италия и Китай по брой заразени с коронавирус - NOVA

Властите тепърва трябва да помогнат на над 30 млн. души, които останаха без работа заради кризата.

Към разходите се прибавят и гарантирани от Федералния резерв кредити зa бизнecитe и дoмaĸинcтвaтa, възлизащи на 2,2 тpлн. дoлapa. Taĸa oбщият paзмep нa пoмoщитe e невероятнитe нaд 5,2 тpлн. дoлapa за по-малко от 2 мeceцa. Самият Фед активно печата пари, за да гарантира ликвидността на икономиката, а балансът му за март и април се е увеличил с 2,5 трлн. долара.

Фед: Икономиката на САЩ се сви „рязко и внезапно“ заради ...

Темпото на харчене на властите е по-високо дори от това през голямата финансова криза от 2008-09 г., а разходите са в пъти по-големи.

Държавният дълг нa CAЩ нарасна до близо 25 тpлн. дoлapa, като само от началото на март се е увеличил с над 1.5 трлн. долара. Бюджетният дефицит през първите 6 месеца на фискалната година е 744 млрд. долара, което е най-бързото покачване в историята на Щатите.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *