Сенатът оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт

Американският президент Доналд Тръмп очаквано бе оневинен в делото за импийчмънт срещу него в Сената, спасен от своите съпартийци в Републиканската партия само девет месеца преди президентските избори през ноември.Сенатът оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт.Сенатът оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт

Снимка:  Leah Millis/Reuters/Bloomberg

Той бе едва третият президент, подложен на процедура по отстраняване в американската история. Сега държавният глава спокойно може да продължи с пълна сила предизборната си кампания, която обещава да поляризира още повече американското общество, информира investor.bg.

Партийната линия на републиканците бе до голяма степен спазена, след като процедурата мина одобрението на доминираната от Демократическата партия Камара на представителите. Гласовете в подкрепа не достигнаха с много за мнозинство от две трети в 100-членния Сенат, необходимо за отстраняването на държавния глава.Сенатът оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт.

Резултат с изображение за „тръмп импийчмънт“

 

Сенатът гласува с 52 на 48 в полза на президента по двете обвинения срещу него за злоупотреба с власт, след като стана ясно, че той е искал Украйна да разследва бившия вицепрезидент и кандидат за президентска номинация на Демократическата партия Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Единствено републиканецът Мит Ромни застана на страната на демократите и гласува срещу държавния глава.

Ако се бе стигнало до импийчмънт, постът на президент щеше да се поеме от вицепрезидента Майк Пенс.

И по двете обвинения сенаторите гласуваха един по един, като председателят на Върховния съд Джон Робъртс съблюдаваше за спазването на вота.

Резултат с изображение за „тръмп импийчмънт“

 

„Президентът Тръмп беше напълно реабилитиран и сега е време да се върнем към работата за американския народ“, заяви в изявление мениджърът на кампанията на Доналд Тръмп Брад Парскал.

Благодарение на неговите съпартийци делото срещу президента премина без свидетели или нови доказателства срещу него. Демократите определиха процеса като измама, а според Тръмп това е опит за преврат и анулиране на неговата победа на изборите през 2016 г.

Резултат с изображение за „тръмп импийчмънт“

Днешното решение е една от най-големите победи за Доналд Тръмп срещу Демократическата партия в Конгреса. Това обаче не означава, че предизвикателствата срещу него свършват тук. Опозицията се бори в съда да получи достъп до финансовите документи на президента, изразявайки също така надежда, че неразкритите по време на процедурата по импийчмънт факти за действията му ще убедят гласоподавателите да не му дават втори мандат.

Според последното проучване на Reuters/Ipsos, проведено в понеделник и вторник, 42% от американците одобряват представянето на президента срещу 54%. Това е почти същото разпределение, както когато Камарата на представителите започна разследването за импийчмънт през септември. Тогава одобрението за него бе 43% срещу 53%.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *