Скандалът с урана удари пазара на имоти в Хасково

Скандалът с водата с уран е на път да удари пазара на имоти в Хасково, опасяват се местни брокери.

От друга страна, в областния център и в близкия Димитровград сделките са бели лястовици. Цените на имотите са високи, а двата града, които са на разстояние 16 км, са обезлюдени заради голямата миграция към столицата и Западна Европа.

Къщи в Хасково купуват предимно чужденци, потомци на български изселници в Турция, които са припечелили от дългите години като работници в чужбина. И хора от Северна Гърция, предимно пенсионери и инвалиди. Те

 

предпочитат да живеят в България с гръцките си пенсии

 

Иначе къщите в Хасково вървят на цени от 30 до 450 хил. лева. Най-скъпият имот, обявен за продан в момента, е напълно обзаведена еднофамилна къща в затворен комплекс до кв. „Куба”. Имотът е ново строителство, с акт 16 и е с 262 кв. м застроена площ. Само гаражът е 22 квадрата. Луксозното еднофамилно жилище е с водно подово отопление, камина с пелети, бойлерът се захранва и от соларни панели на покрива. Има филтри за пречистване на питейната вода – екстра, която е суперактуална около истерията с урана във водата на Хасково.

На другия полюс са къщи за тотален ремонт – едноетажни, до 70 кв м застроена площ. Те се предлагат за 30-40 хиляди лв. Средната цена на квадратен метър за къща в Хасково е от 800 до 1500 лв. Могат да се намерят и имоти за 600 лв. за единица площ, но това са етажи от кооперации без дворове и гаражи.

Около 1000 лева на квадрат вървят къщите в съседния Димитровград. Търсенето в момента е предимно на малки имоти с дворчета в димитровградските села и в община Минерални бани, които са на 10-20 км от Хасково. Най-много продажби напоследък има в село Крепост и в известното с историческата битка от 1230 г. хасковско село Клокотница. Там има и сериозен ръст на цените с около 10% за последните две години.

В Хасково за най-скъп квартал се счита този между Панорамния път и ул. „Веслец”. Новите къщи там са боядисани предимно в оранжево и кафяво, информира monitor.bg. Затова и само за няколко години се наложи неофициалното му и шеговито име „Ориндж Каунти”. Повечето имоти в този квартал обаче все още са необитаеми заради доста високите им цени.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *