Сорос предвижда нова финансова криза

Резултат с изображение за сорос
Засилващият се долар и изтичането на капитали от развиващите се държави може да доведе до друга голяма финансова криза, смята инвеститорът Джордж Сорос, предупреждавайки, че Европейският съюз е изправен пред предстояща екзистенциална заплаха, съобщава Bloomberg.Сорос предвижда нова финансова криза.

„Прекратяването на ядрената сделка с Иран и „разрушаването“ на трансатлантическия съюз между ЕС и САЩ ще окажат отрицателно въздействие върху европейската икономика и да предизвикат други проблеми, включително девалвация на валутите на някои от развиващите се страни“, коментира още Сорос по време на свое изказване в Париж.

Милиардерът изказа предупрежденията си в момент, когато доходността по италианските облигации достигна поредния си връх, а големите нововъзникващи икономики, включително Турция и Аржентина, се борят с последиците от инфлацията. Най-мрачната прогноза на Сорос обаче се отнася за ЕС.

„Всичко, което би могло да се обърка, се е объркало“, каза още той, посочвайки кризата с бежанците, политиките на строги ограничения, които дават възможност на популистите да излязат напред на политическата сцена, като към това той добавя и териториално разпадане, давайки за пример Brexit, информира investor.bg.

“Вече не е необходимо да казваме, че Европа е в екзистенциална опасност, защото това е суровата реалност“, каза още Сорос.

Едно от предложенията на милиардера за справяне със сегашната ситуация е прилагането на „плана Маршал“ за Африка, финансиран от ЕС на стойност около 30 млрд. евро годишно. Според него това ще облекчи миграционния натиск върху континента. Той също така предложи радикална трансформация на ЕС, включително отказване от клаузата, отнасяща се до приемането на еврото от държавите-членки.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *