Социолози регистрираха сериозен спад в доверието към ГЕРБ

Най-силен отпечатък върху образа и доверието към ГЕРБ през последните месеци на 2010 оставят поредицата от скандали, свързани пряко или косвено с лица от управляващата партия.

В резултат, за първи път откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 4 – 12 декември 2010 г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна, съобщи БГНЕС.

Анти-събитията, които са повлияли на българина най-силно са напускането на 16-те депутат на заседание на НС, за да получат скъпи телефони, скандалът с Каина Илиева, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов, посещението на министър Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура. Втора ос от негативни обществени реакции се формира около предизвикалото бурни дебати и протести управление на парите за здраве.

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие. Подписаните споразумения с Русия за строежа на „Южен поток“ и на АЕЦ „Белене“ предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите.

За първи път Цветан Цветанов слиза от първото място в рейтинга на министрите (негативно оценяващите са се увеличили с 12%). Има спад на доверието и към министрите Мирослав Найденов (5%), Вежди Рашидов (19%), Сергей Игнатов (7%).Аналогична е тенденцията и при министър-председателя Борисов. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът засега остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни). Освен Росен Плевнелиев и Николай Младенов, третият министър с позитивна тенденция е Трайчо Трайков, на когото симпатизира значителна част от бизнеса и висококвалифицираните служители от големите градски центрове.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството. Започналото през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за дейността на кабинета се засилва.

Симптоматично е, че една от най-активните политически фигури през периода, президентът Георги Първанов, продължава да губи обществена подкрепа. Ръстът на негативните мнения идва отчасти и от левите избиратели, като реакция на формирането на конкурентния на БСП политически проект АБВ. Протичащата поляризация на нагласите сериозно променя обществената атмосфера, в която ще се развиват политическите процеси през изборната 2011г., обобщават от „Алфа Рисърч“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *