Спад в печалбите на банките в България

Може да се каже, че 2019 година беше повече от добра за банковата система в България що се отнася до печалбата ѝ. 2020 година обаче започва малко по-различно за финансовите институции.Спад в печалбите на банките в България.

Резултат с изображение за „бнб“

Според актуалната статистика на Българската народна банка (БНБ) печалбата им за първия месец на годината е с 32,3% или с 25 милиона лева по-малка в сравнение със същия период на предходната. Тя достига 52 милиона лева през януари.Спад в печалбите на банките в България.

В същото време разходите за обезценка на финансови активи нараства със 102,9% до 25 милиона лева през първия месец на 2020 година в сравнение със същия месец на предишната година, сочат още данните.

Резултат с изображение за „банки в българия“

Към разглеждания период активите на банковата система се свиват със 108 милиона лева до 114,1 милиард лева, като намаление има при паричните наличности, паричните салда в централната банка и при кредитите и авансите, информира nfostock.bg.

Ликвидният буфер на банките в България възлиза на 29 милиарда лева, показва още статистиката.

Резултат с изображение за „банки в българия“

През януари месец в сравнение с декември миналата година депозитите в банковата система се свиват с 0,5% или с 492 милиона лева, като най-съществено намаление има при тези на нефинансовите предприятия. От друга страна тези на домакинствата се увеличават с 200 милиона лева.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на януари възлиза на 14,4 милиарда лева и се увеличава с 43 милиона лева спрямо предходния месец.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *