Съкращават 645 железничари от Пловдив и региона

Това съобщи вчера председателят на регионалните синдикати на железничарите към КНСБ Любомир Милков. За “отстрел” са набелязани 420 човека от товарни превози и 225 от пътнически. Става въпрос не само за администрацията, но основно за хора, които се занимават с експлоатация и ремонт. Разпореждането е на новото ръководство на железниците.
Това се случва при действащо стачно споразумение, което е от 10 март. Цифрите не са обсъдени със синдикатите, няма диалог нито колективен трудов договор, уточни Милков. Новите щатове трябва да се изготвят до 21 септември. Нужно е синдикатите да са наясно ще има ли преквалификация, или нови дейности, допълни Милков. В момента върви подписка за ефективни стачни действия.
Ако не се стигне до разговори със синдикатите, ще се премине към най-драстичните възможни действия ­ спиране на влакове в цялата страна. Разрухата в БДЖ започна преди повече от 15 години, за да може автомобилният транспорт да вземе превес, обяви по време на стачката на 10 март миналата година секретарят на федерация “Лека промишленост” Димитър Табаков.
Железничарите се надигнаха по повод на искани съкращения от 550 души от общо 2800, работещи в пловдивската структура. Уволненията неминуемо ще се отразят на сигурността на тогава стачкуващите. Те припомниха, че Турция е отделила 43 милиарда долара за нова инфраструктура. По време на стачката в района на пловдивската жп структура спряха 3 влака за по един час.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *