С 15 на сто повече българи се очакват на нашето Черноморие

Това прогнозира Марин Нешков – председател на Варненска туристическа камара.  По думи му според отчет на Министерството икономиката, енергетиката и туризма за насърчаване на родния туризъм е станало ясно, че през 2010 година българите са изхарчили близо 2.7 млрд. лв. за туризъм, от които 26% са били похарчени в чужбина, а останалата част са изхарчени в България.
Марин Нешков посочи, че за миналата година българските туристи посетили родните курорти са нараснали с около 2%, като за тази година се очаква нарастването да е повече от 15%. Марин Нешков отбеляза, че кризата е дала едно много положително отражение на платежния баланс в частта й за туризма.
Той обясни, че туристическия баланс всъщност представлява приходите, които се получават от чуждестранни туристи и разходите на българите. По думите му в случая има рекорд в това направление от близо десет и повече години насам и добави, че положителното салдо възлиза на 1,8 млрд. евро.
Това се е получило, защото са нараснали все пак приходите от чужденци макар и с 2-3%, а същевременно българите са редуцирали пътуванията си в чужбина до близо 40%. Това е допринесло за образно казано оставане на тези пари в България от страна на редуцирания поток от пътувания на българи в чужбина и същевременно с това леко увеличение на потока от чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *