Тайландец, обидил кучето на краля, може да получи 37 години затвор

Потребител на интернет, който от миналата седмица е задържан в Тайланд, е преследван по съдебен път за обида на държавния глава, след като не проявил нужното уважение към кучето на краля, предаде Франс прес. 27-годишният мъж, който работи в автомобилната индустрия, е обвинен, че на страницата си във Фейсбук направил коментар, с който превърнал в посмешище кучето на краля, поясни неговата адвокатка. Военният трибунал в Банкок, който се е заел с разглеждането на аферата, отказва коментар.

В Тайланд кралското семейство е защитено от един от най-рестриктивните закони в света. Всеки, който обиди почитания като полубог крал Пумипон Адулядет, съпругата му, престолонаследника или регента, може да получи 15-годишна присъда. Кучето на краля – Тонгденг има символична власт, която в миналото е използвана от монарха, за да оповести съветите си към нацията. На Тонгденг е посветен анимационен филм, който от началото на декември се прожектира в тайландските киносалони по повод 88-ата годишнина на краля. Обвиняемият Танакорн Сирипайбун, който бе задържан в района на Банкок, рискува да получи 37-годишна присъда по няколко обвинения – за обида на държавния глава, за неспазване на закона в областта на информатиката и защото на страницата си във Фейсбук е качил инфографика за корупционна афера, която тревожи хунтата.

Цялата история с кралското куче беше и напоително разказана в електронния вариант на Ню йорк таймс, който излиза на английски в Тайланд. Във вестника на първа страница се появи бяло каре на което пишеше: „На това място трябваше да се появи публикация, която беше свалена от печат от нашия издател в Тайланд“. Това се случва за четвърти път тази година с публикации в престижното us издание, които, според местните власти, са неприемливи. Издателите на Ню Йорк таймс сериозно обмислят да преустановят разпространението на вестника в Тайланд заради жестоката цензура, налагана от военната хунта, дошла на власт след отстраняването на правителството на Инглук Шинаватра на 22 май м.г. В страната съществува закон за защита на монархията, по силата на който всеки, който накърни репутацията на краля и членовете на фамилията му е заплашен от 15 г. затвор.

Хунтата осъществява мониторинг не само на медиите в кралството. Под лупа са социалните мрежи и изключително популярната мрежа за комуникация Line, която има над 35 млн. потребители в Тайланд, приблизително колко са и тези на Фейсбук. Преди два месеца присъди от по 30 и 40 г. затвор получиха двама тайландци заради няколко поста във Фейсбук, които, според хунтата, са оскърбителни за кралската фамилия. Срещу закона спорадично се надига глас в различни електронни медии в чужбина, поради което военните започнаха изграждането на единен портал, през който да се осъществява мониторинг на интернет трафика от и към Тайланд.

Хунтата не си поплюва. Срещу наскоро назначения в страната посланик на САЩ беше възбудено наказателно преследване въпреки дипломатическия му статут. Военните се задействаха заради изказването му в клуба на чуждестранните журналисти в Банкок миналата седмица, в което той разкритикува хунтата заради архаичния закон и несъразмерно тежките присъди срещу хора изразили мнението си в социалните мрежи. Наказателното преследване срещу 27-годишния тайландец, дръзнал да се пошегува с кучето на краля, е показателно за това, че компромис в това отношение военните няма да правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *