Турската лира поевтинява заради сирийската криза

Във вторник турската лира продължава да поевтинява, търгувайки се към 6-седмични дъна спрямо долара и еврото, тъй като инвеститорите продължават да се притеснени за евентуалните последици от планираното нахлуване на Анкара в Североизточна Сирия.Турската лира поевтинява заради сирийската криза.

Резултат с изображение за туска лира долар

Опасенията ескалираха в понеделник вечерта, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да „унищожи“ турската икономика, ако Анкара направи нещо, което  „да прекрачи границите“ по време на военните си операции в Северна Сирия.

Лидерът на турската опозиционна Партия на доброто Мерал Акшенер определи предупреждението на Тръмп като „дипломатическа катастрофа“.

Снощната заплаха на Доналд Тръмп предизвика рязка обезценка на турската лира с над 2% спрямо долара и еврото, като местната валута продължава да поевтинява и през днешната търговия, макар и по-сдържано, достигайки 6-седмични дъна, информира bnr.bg.

Щатският долар поскъпна във вторник към 5,8440 турски лира, а еврото – към 6,4200 нивото, като и двете водещи световни валути се търгуват в най-високи нива от 30-и август насам.

Под напрежение се намира и фондовата борса в Истанбул, където основният индекс BIST100 се понижава с близо 2%, както и турския облигационен пазар.

Турските държавни облигации, деноминирани в долари, с падеж през и след 2030-а година поевтиняват с близо един американски цент за втора поредна сесия на търговия към двуседмични дъна, докато книжата с падеж през 2038-а година се понижават с 0,9 цента към 101,598 цента, показват данни на Tradeweb.

Планираното нахлуване на Анкара в Северна Сирия може да доведе до месеци военни действия, което предизвиква безпокойство на пазара, както и заплахите на Тръмп, посочи пред Ройтерс неназован турски банков дилър.

Според него една по-нататъшна нова обезценка на турската лира може да до доведе до очаквания за по-малко агресивно намаляване на лихвите на следващото заседание на централната банка на Турция, което ще се проведе по-късно този месец.

Напрежението между Съединените щати и Турция се увеличаваше през последните месеци по въпроси, включващи закупуване от Турция на руски системи за противоракетна отбрана С-400 и разногласията по отношение на политиката в Сирия.

При валутна криза в Турция през миналата година лирата се обезцени с близо 30% спрямо щатския долара, отчасти и заради притесненията за влошаване отношенията между Анкара и Вашингтон.

Графики долар/турска лира и евро/турска лира

Графики долар/турска лира и евро/турска лира
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *