Увеличава се търсенето на жилища в затворените комплекси

Жилищата в затворени комплекси в България стават все по-търсени от купувачите, особено от семейства с деца, които търсят по-голяма сигурност и среда, посочва се в анализ на консултантската компания „Имотека“.

На първо място почти половината от купувачите поставят безопасната среда като най-важен фактор при избор на жилище. Затова предпочитат имотът им да се намира в затворен комплекс с контролиран достъп и видеонаблюдение.

Другите фактори, по които купувачите избират жилище, са заобикалящата среда и социалното обкръжение.

Близо 30% от клиентите разчитат на доброто качество на строителството и запазената околна среда. Предпочитани са градските жилища, които осигуряват контакт с природата чрез вътрешен двор или се намират в близост до природни забележителности.

Отделно услугите по управление и поддръжка на имотите задоволяват нуждите на живущите и им спестяват допълнителни грижи по собствеността им, което пък дава добавена стойност на жилищата и увеличава ликвидността им на пазара, коментира Теодора Стоева, консултант в „Имотека“.

Според Любомира Атанасова, изпълнителен директор на компанията, организацията на етажната собственост става все по-важен фактор при процеса на покупка на жилище. Клиентите искат да опознаят бъдещите си съседи и да проверят как се осъществява управлението на сградата, информира investor.bg.

От компанията очакват интересът към затворените комплекси да се задържи и заедно с по-високите изисквания от страна на купувачите това да доведе до повишаване на качеството на предлаганите имоти. Така затворените комплекси вече не са само тенденция, а се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *