Удължиха срока за проучване на петрол и газ в блок Хан Аспарух на Черно море

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. – Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ – Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок Хан Аспарух, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Със споразумението се урежда продължаването срока на договора. От енергийното ведомство припомнят, че с решение на Министерския съвет от 18-ти април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок Хан Аспарух се удължава със 135 дни.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местният добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова по време на срещата. Тя увери, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и Тотал ще продължат и в рамките на сегашния мандат. По думите на управителя на Тотал Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта. Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок Хан Аспарух.

Ксавие Фожрас запозна министър Петкова с Алманаха на черноморското крайбрежие, разработен от Тотал, ОМВ и Репсол в партньорство с Института по океанология към Българската академия на науките.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *