„Уикилийкс“ за петролните компании и войната в Ирак

Документите, до които изданието е получило достъп съгласно закона за свобода на информацията, повдигат нови въпроси за участието на Великобритания във войната в Ирак. Документираните срещи между министри и представители на петролни компании са в противоречие с официалните изявления на западни правителства и петролни компаниипо онова време, че не са имали интерес от военната операция.
От материалите става ясно, че през октомври и ноември 2002 г. е имало най-малко пет срещи между членове на правителството на тогавашния британски министър-председател Тони Блеър и висши служители на „Бритиш петролиъм“ и „Роял дъч шел“.
Пет месеца преди нахлуването в Ирак Елизабет Саймънс, държавен министър за търговията по онова време, казала на БП, че според правителството британските енергийни фирми би трябвало да получат дял от огромните иракски петролни и газови залежи като награда за съгласието на Блеър да участва в плановете на САЩ за смяна на режима на Саддам Хюсеин.
БП официално твърдеше, че „няма стратегически интерес“ в Ирак, но документите разкриват, че в частни разговори петролната компания е казала на външното министерство, че Ирак е „по-важен от всичко, което сме виждали от дълго време“. Тогавашният директор за Близкия изток във външното министерство Едуард Чаплин заявил след една от срещите през есента на 2002 г.: „Шел и БП не могат да си позволят да не вземат дял в (Ирак-б.ред.) от гледна точка на тяхното бъдеще в дългосрочен план.“
В друг документ външното министерство заявило, че „БП отчаяно се стреми да проникне там и силно желае политическите сделки да не я лишат от тази възможност“, отбелязва „Индипендънт“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *