Централната банка на Китай предлага да „освободи“ юана с по-бързо темпо

С промяна на тона гуверньорът на Китайската централна банка остави висяща възможността за ускоряване на валутната реформа и пазарите да притежават по-голяма свобода да определят курса на юана, като той изтъкна по-мащабни планове за бързи реформи.

Ръководителят на централната банка ЖоуСяочуан нееднозначно даваше сигнали за намерението си да либерализира финансовите пазари и да позволи на юана да се търгува по-свободно, дори и преди в края на миналата седмица Комунистическата партия да представи смелия си набор от икономически и социални реформи за пръв път от почти три десетилетия насам

Но след като планът с 60 задачи вече е налице Жоу настоява за спешна промяна, въпреки че не е представил конкретен план как ще я осъществи. В събота той обеща да „премахне всички спирачки, които биха задълбочили реформите във финансовия сектор“.

Икономистът на Credit Agricole в Хонконг Дариуш Ковалчук каза пред Ройтерс, че коментарите на гуверньора може да означават, че Централната банка на Китай ще разшири валутния коридор на курса в близко бъдеще.

Юанът, познат и като ренминби, поскъпна до 6,09 спрямо долара, като в края на 2012 един долар можеше да се размени за 6,223 юана. През октомври валутата удари рекорден връх от 6,08 юана за долар.

„Централната банка на Китай все още провежда силни интервенции, за да предотврати последващо поскъпване на юана“, коментират действията на институцията икономисти от RBS, правейки препратка към притока на долари от търговски сделки и спекулации, който кара юана да поскъпва.

Последните думи на гуверньора ЖоуСяочуан са част от достъпната за всеки книга с описаните реформи на Комунистическата партия. Четивото може да се закупи за 30 юана (5 долара) във всяка книжарница.

В наръчника Джоу казва, че централната банка постепенно ще разширява валутния коридор на юана, за да направи парите по-гъвкави и пазарно-ориентирани – коментари, които повтарят дългогодишната позиция на централната банка.

„Ще разширим плаващия обхват на валутния курс на юана по строго определен начин и ще увеличим двупосочната гъвкавост на валутата“, споделя шефът на банката в книгата. За тази цел Централната банка на Китай като цяло ще излезе от редовните интервенции на валутния пазар.

В продължение на години централната банка купува валута, предимно долари, за да ограничи силата на юана, подхранвана от износа на страната, формирайки най-големия валутен резерв в света в размер на 3,66 трлн. долара.

Подобни валутни интервенции бяха основен стимул за паричната и кредитната експанзия. Те отвяха инфлационните рискове и имотните балони.

Валутният коридор на юана бе разширен през април 2012 г., като позволи на курса да се качва или спада с 1% от средния фиксинг, обявяван ежедневно от централната банка.

Пълната конвертируемост ще позволи свободното движение на капитали през границите на Китай – това, което много от търговските партньори на страната искат. Централната банка обеща да превърне юана в „основно конвертируема“ валута до 2015 г., въпреки че централните банкери все още не са обяснили какво точно означава това.

Силният юан е ключова цел за китайските политици, които се опитват да прехвърлят ударението от износа върху повече дължащ се на потреблението растеж. Те обаче се натъкват на оплаквания на местните износители, че един силен юан за продължителен период елиминира предимствата им на пазарите в чужбина, още повече, че търсенето отвън остава слабо.

По-силен юан би бил полезен и за друг ключов проект: разширяването на използването на китайската валута в международната търговия, като по този начин се намалява риска от валутни преводи за китайските компании, понижавайки допълнително и необходимостта от трупане на доларови резерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *