Частните уроци поскъпнаха

Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на Националното външно оценяване (ИВО) или т. нар. „малки матури“ поскъпнаха драстично тази година, показа проверка на „Труд“. Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите.

Резултат с изображение за елитни училища в софия

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв„ а повечето преподаватели вземат по 20 лв. Най-титулуваните обаче обучават кандидат-гимназисти срещу 40 лв. за астрономически час. Въпреки солените тарифи кандидати има и дори родители са жалват, че не са успели да запишат детето си при даден именит учител, тъй като графикът му се е запълнил още в началото на лятната ваканция. Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия. Там приемат деца още от 5 клас, като на ИВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература. След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии, информира в.Труд.

Пазарът показва, че за уроци по двата предмета родителите трябва да броят средно около 2800 лв. за учебната година. Мнозина дават и повече, за да увеличат шансовете на децата си за вход в елитните гимназии. Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия /МГ/. Там приемат деца още от 5 клас, като на ИВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература. След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *