Чиновниците имат 6000 години натрупан отпуск

77 хиляди чиновници разполагат с над 78 хиляди мобилни телефона. Така на практика се оказва, че някои държат по два в джоба си. 
През 2010 г. парите за външни експерти почти са се удвоили.  Миналата година за консултации са дадени над 19 милиона лева, при 9 милиона през 2009 г.
Оказва, че и проблемът с натрупаните стари отпуски остава. Държавната администрация има да взема общо 2 166 699 дни неползван отпуск, което прави 5936 години и това, ако всеки ден в годината се води работен.
Докладът за състоянието на администрацията  през 2010 г. е публикуван на страницата на Министерски съвет.
Проблемът с натрупаните отпуски възникна остро в края на миналата година и е свързан най-вече с обезщетенията, които се плащат за неизползвани отпуски при съкращения. Този проблем е особено тежък за бюджета, тъй като за определени категории държавни служители, военни и кадри на МВР платеният годишен отпуск е 40-60 дни. Оказа се още, че в някои служби – като агенцията за борба с градушките, годишният отпуск достига 100 дни. В образованието също има много неплатени отпуски. Жените, които са били в майчинство, също имат да изчистват много дни.
В крайна сметка бе постигнат компромис, предвиждащ натрупаният до 2010 година платен отпуск да се ползва до края на 2011 г. Въведе се и двугодишна давност. След това отпуск, който се полага на служителя, трябва се ползва в рамките на годината (по график). Ако в посочения по график период служителят е бил в друг вид отпуск, той има право да поиска платения си отпуск в друго време на годината.
В началото на юни Симеон Дянков предложи ограничения за администрацията. Това става с одобрени от кабинета проектопромени в едноименния закон. Новите разпоредби предвиждат общата численост на персонала, установена в устройствените актове на ведомствата към момента на влизането на закона в сила, да не може да бъде увеличавана, предаде БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *