Швейцария е №1 по иновации

Швейцария запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, която оглавява от 2011 година. Тази година тя е следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Нидерландия, информира ТАСС.

Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% заради кризата - Money.bg

България се е изкачила от 40 на 37 място в класацията на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 131 държави, се посочва в доклада на сайта на организацията. Непосредствено преди страната ни се нареждат Латвия, Унгария и Обединените арабски емирства, а след нея – Полша, Словакия и Литва, информира economynews.bg.

Швейцарската икономика се запъти към най-големия си спад от 1975 г. досега - Money.bg

Китай остава на 14 позиция, а Русия е слязла от 46 на 47 място в класацията.

Индия продължава да бъде най-иновативната икономика в Централна и Южна Азия.

Други регионални лидери в иновациите са Република Южна Африка, Чили, Израел и Сингапур.

COVID-19 захапа и БВП на Швейцария

Класацията се изготвя на основата на 80 показателя, вариращи от традиционни мерки като инвестиции в изследователска и развойна дейност и международни патенти и заявления за търговски марки до по-нови показатели като създаване на приложения за мобилни телефони и високотехнологичен износ.

България се представя най-добре в областта на знанията и технологиите (29 място) и най-лошо – в пазарното усъвършенстване (97 място).

Страната ни е на трето място в групата на икономиките с по-високи средни доходи и на 24 място в Европа.

Рекорден спад на швейцарската икономика - Финансови новини
 Пандемията от Ковид-19 сериозно затруднява финансирането на иновациите и може допълнително да ускори прехвърлянето на умения към Азия, предупреждават авторите на доклада, цитирани от Франс прес.

„Най-големият риск е разходите и средствата за финансиране на иновациите да не се въртят, когато световната икономика страда от забавяне“, отбеляза на виртуална пресконференция директорът на СОИС Франсис Гъри.

В дъното на класацията са Етиопия, Нигер, Мианма, Гвинея и Йемен.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *