Абсурдна прогноза за срив на пазарите

Не, това не е прогноза за лека корекция. Гответе се за срив на акциите с 50%, предупреждава Пол Фарел в The MarketWatch.

Повечето инвеститори не искат и да чуят за такъв сценарий. Те продължават напред с вярата, че Nasdaq е във възходящ тренд и скоро ще прескочи 5 000 пункта. Междувременно невероятните 73 компании вече са в клуба на стартиращите бизнеси набрали над 1 млрд. долара инвестиции.

Да, технологичните първични публични предлагания ще имат водеща роля в движението на пазара през тази година, но катастрофата ще дойде през 2016 г.

Има някаква странна връзка между президентските избори в САЩ и пазарните сривове. И 2008-а и 1999-а бяха изборни години. И двете завършиха с унищожителни разпродажби на активи и рецесия в икономиката.

Цикличната теория сочи, че корективната криза през 2012-2013 г. е била избегната само благодарение на евтините пари от количествените улеснения на Фед. И точно спирането на финансовите стимули ще отключи следващият голям пазарен срив, който набира сила от отлагането му.

Инвеститорите обаче никога няма да приемат възможността за падане на фондовите индекси. Въпреки уроците на историята и загубите на трилиони долари през 2008 г. и 2000 г. Възможността Dow да се срине с 50% и да се върне към нива около 9 000 пункта изглежда абсурдна.

През 1999 г. положението беше същото. Ирационални свръхочаквания владееха пазара. Печалбите растяха. Водещите 19 взаимни фонда реализираха доходност между 179% и 323%. Инвеститорите залагаха на над 100% възвращаемост от акциите на компании в технологичния сектор с нулеви приходи. После дойде хай-тек катастрофата на 2000 г., последвана от две войни.

По пресните спомени от 2005 г. показват абсолютно същите нагласи, но във фокуса този път бяха недвижимите имоти и финансовите компании. Скептиците могат да мислят, че това е шега. Но те никога няма да се научат и винаги ще отричат знаците за предстоящите кризи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *