Авиатор № 1 “отлетя” заради самолетите ни

Георги Стоянов пое вината за предпазната клауза от Брюксел

Шефът на авиацията Георги Стоянов отнесе вината заради забраната на наши самолети да летят между градове от Евросъюза. Главният директор на Гражданската въздухоплавателна администрация капитан Георги Стоянов подаде оставка вчера, научи „Стандарт“. Това стана само ден след като Европейската комисия задейства предпазна клауза по глава „Транспорт“. Брюксел обвини ГВА, че няма нужния капацитет да издава европейски сертификати на българските авиокомпании. Така Европа ще продължи да третира родните превозвачи като трета страна, въпреки че страната ни е член на Многостранното споразумение за установяване на общоевропейско авиационно пространство. Така чужди, дори и румънски превозвачи ще летят между българските градове, а родните самолети ще изпълняват полети както и досега.

Отрязаха ни, защото карго авиацията ни държи голям пазарен дял в Европа. Така Брюксел просто премахна задаващата се конкуренция от България, коментираха от транспортното министерство.

Капитан Георги Стоянов, който подаде оставка, оглавява „Гражданска въздухоплавателна администрация“ от юни 2005 г. Стоянов е завършил Сасовското летателно училище в Русия, Академията за гражданска авиация в Санкт Петербург и е специализирал във филиали на международните авиоорганизации JAA и ICAO в Холандия, Великобритания, САЩ, Канада и др.

На негово място ще бъде назначен Захари Алексиев, бивш директор на ГВА, който дълго време ръководеше клона на Международната организация за гражданска авиация ICAO в Сараево.

Белчо Цанев

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *