Австралийската икономика се свива

Австралия е на ръба на рецесията, след като икономическите оценки показаха, че икономиката се е свила за пръв път през последните осем години, предаде АФП.
Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,5 на сто през последното тримесечие на миналата година, въпреки очакванията за макар и минимален ръст, показаха официалните данни, информира Дарик.
Правителството предприе мерки за стимулиране на икономиката, които струваха над 50 млрд. австралийски долара. Въпреки това икономистите вече не виждат надежда, че страната ще може да избегне рецесия, като очакват свиване на икономиката и през това тримесечие. Дадена страна навлиза в рецесия при свиване на икономиката й в продължение на две последователни тримесечия.
Австралийският министър на финансите Уейн Суан заяви, че ситуацията вероятно ще се влоши още, преди да започне да се подобрява. Въпреки това той подчерта, че австралийската икономика се е справила по-добре от други икономики и мерките на правителството са помогнали за относително леко понасяне на кризата.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *