Азербайджан е готов да дава газ за „Набуко”

Азербайджан е готов да участва в проекта „Набуко” като доставчик на газ, заяви президентът на страната Илхам Алиев в интервю за руския информационен канал „Вести”, предаде БНР.
По думите на Алиев Баку е пряко заинтересован да има достъп до нови енергийни пазари.
Азербайджан не е част от консорциума „Набуко”, но е готов да участва в проекта и като доставчик и като транзитна страна, заяви президентът Илхам Алиев, коментирайки готовността на Баку да подкрепи идеята за свързване на богатия на газ Каспийския регион с Европа като бъде заобиколена територията на Русия.
„За всяка страна достъпът до нови пазари представлява интерес. Колкото повече са пазарите, толкова по-силна е конкуренцията и са по-големи гаранциите, че доставките няма да бъдат прекъснати поради някаква причина. Ако газопроводът „Набуко” бъде построен, естествено при добри условия, ние ще доставяме част от нашия газ в това направление”, категоричен бе азербайджанския президент Илхам Алиев.
Той посочи още, че страната му е подписала европейската енергийна харта и е готова да предостави своята територия и за транзит на синьо гориво. Преди дни Алиев разговаря в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев за по-тясно сътрудничество в газовата сфера. Амбициите на Москва са да изкупува свободните количества газ от каспийския регион, което би поставило под въпрос реализацията на важния за Европа проект „Набуко”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *