Азиатско-тихоокеанският соларен пазар отчита рекордни нива

Суматохата в края на годината в Китай ще оформи соларния пазар в Азиатско-тихоокеанския регион за 2014, извеждайки го на рекордни нива, които ще бъдат отчетени през последното тримесечие на 2014 година. Това прогнозира Solarbuzz, добавяйки, че PV търсенето в региона ще продължи своя силен растеж през следващите години, въпреки предизвикателствата в някои страни, пише GreenTech.bg.

Изследователската група Solarbuzz прогнозира, че през последното тримесечие търсенето на фотоволтаични системи в Азиатско-тихоокеанския регион (APAC) ще достигне 10 GW – за първи път за четвърто годишно тримесечие.

Според последния доклад на пазарните наблюдатели, годишните темпове на PV търсенето в APAC през 2014 г. ще отбележат ръст от 19% спрямо предходната година. Основните движещи сили за това са стремежите за бързо завършване на проектите в края на годината, което се случва в Китай, както и силният ръст на японския пазар.
Търсенето в региона ще продължи да расте и делът му в световен мащаб ще се движи около 50% от глобалния фотоволтаичен пазар през 2015 година.

За четвърто поредно тримесечие Китай има най-голям дял в PV пазара в APAC, въпреки че търсенето в страната бе по-слабо от очакваното през първите три тримесечия. Solarbuzz посочва, че наземните проекти все още доминират на китайския пазар, но постепенно набира скорост сегментът на сградните инсталации.

През 2014 PV търсенето в Япония ще отбележи ръст от 46% спрямо същия период на предходната година, посочват още пазарните анализатори. Това се дължи на благоприятните стимули, според доклада Solarbuzz.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *