Аксел Вебер: Ниската лихва в еврозоната е напълно оправдана

Ниското ниво на лихвения процент в еврозоната е напълно оправдан, посочи една от най-влиятелните фигури в Европейската централна банка (ЕЦБ) Аксел Вебер. Така той даде сигнал, че институцията няма да прибегне до промяна на лихвата още известно време.
Макар да липсва риск от ускоряване на инфлацията, пътят към възстановяването на всяка от икономиките е неравен и различен, посочи Вебер в интервю за японския вестник Nikkei в неделя.
Според Вебер, който епрезидент на централната банка на Германия, прекратяването на някои от програмите на ЕЦБ за увеличаване на ликвидността във финансовата система не означава, че институцията сменя курса на политиката си.
Той повтори виждането на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, че спирането на част от неконвенционалните мерки не съдържа никакво послание по отношение на лихвения процент.
За момента очакванията на анализаторите са за запазване на лихвения процент в еврозоната на ниво от 1 на сто поне до края на настоящата година. Така става все по-вероятно американският Федерален резерв да изпревари ЕЦБ при затягането на монетарната политика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *