Алексей Милер: „Южен поток“ ще бъде реализиран в предварително определения срок

Във връзка с изказване на Дмитрий Песков, прессекретар на руския премиер Владимир Путин, че проектът може да не се реализира на всяка цена заради нежеланието на Турция да съдейства и създаваните от нея проблеми в момента Милер смята, че има работни въпроси, по които във всеки голям инвестиционен проект трябва да се получат редица разрешителни и че те ще бъдат съгласувани. „Става въпрос за строителство във водния участък в изключителната икономическа зона на Турция и нашите турски колеги ни помолиха да им предоставим материалите и документите, които изискват наличието на определени разрешения. В близко време те ще бъдат представени и сме уверени, че съответното разрешително ще бъде получено от турска страна. Затова казваме, че в края на 2015 г. по газопровода „Южен поток“ ще потекат първите количества газ“, каза той.
България е участник в този проект, изтъкна той. „В момента мога да кажа, че се работи върху техническо-икономическата обосновка на българския участък. Съвсем скоро работата по тази експертиза ще бъде завършена. След това предстои да бъде приета окончателна конфигурация на проекта. Става въпрос за местата, от които ще влиза и излиза „Южен поток“ и окончателните нива на пренос на газ през българската територия. Предстои да бъдат уточнени и количествата газ непосредствено за българския пазар. Ролята на България е много значима. Националният интерес и на България, и на Русия, както и на Европейския съюз се свежда до това, че проектът е нужен на всички участници в него. Това го превръща във все по-актуален и своевременен с оглед на външните фактори като събитията ва Япония и Северна Африка“, посочи председателят на УС на „Газпром“.
Виждаме, че постепенно търсенето на енергийни ресурси се възстановява, отбеляза той. „Този процес върви неравномерно в различните европейски държави, но ако говорим конкретно за Балканите, наблюдаваме положителна динамика за 2010 г. спрямо предходната. Но най-важното е, че в рамките на тези преговори, които водим по новите дългосрочни договори за доставката на руски газ и по-специално в рамките на „Южен поток“, ние виждаме, че в балканските държави и европейските ни партньори поставят въпроса за увеличаване на доставките на руския газ. И това се отнася до всички балкански страни, включително България, Сърбия и дори Словения, където делегацията на руския премиер Владимир Путин беше на посещение“, добави Милер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *