Американската група Cisco навлиза на пазара на сървъри

Американската група Cisco навлиза на пазара на сървъри, обяви в понеделник изпълнителният директор на компанията Джон Чеймбърс по време на телеконференция, предаде АФП.
Плановете на Cisco са, освен досегашните рутери, да прави и по-опростени откъм функционалности сървърни устройства, които да позволяват управление на информационни системи, спестявайки място и електроенергия.
От компанията съобщават още за оформянето на мащабно партньорство, чиято цел по думите на Чеймбърс е да даде на потребителите възможността на ползват „единно свързана система“. Сътрудничеството, наречено Unified Computing, свързва Cisco с Microsoft, както и с още няколко компании за софтуер и IT услуги, сред които Accenture, BMC Software, EMC и VMWare.
Заедно тези компании пускат отворена система, предлагаща синхронизация на управление на данни, мрежи, достъпа до данните и виртуализация на центровете за съхранение на данни.
Досега Cisco доставяше само оборудването, необходимо за свързване на сървърите на IBM, HP или Dell. Оттук нататък групата става пряк конкурент на тези компании.
Според анализатори смяната на стратегията, освен перспективи за печалба, носи и рискове. „Това е огромен прогрес за Cisco, който сега ще конкурира IBM и HP на пазар, на който има малко опит“, коментира за АФП Кен Дълней, анализатор от маркетинговия институт Gartner.
От друга страна, казва Дълней, Cisco трябваше да направи тази стъпка, за да се защити от HP, която пък започна да да се развива в областта на мрежите.
Според Gartner Cisco трябва да се наложи, предлагайки не само най-модерните сървъри с най-добре работещите функционалности, но и примамлива ценови условия в период, в който компаниите ограничават разходите си за IT оборудване заради икономическата криза.
По данни на изследователската компания IDC продажбите на сървъри в света са се понижили с 12% за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на 2007 до 1,9 млн. броя. Като стойност продажбите са паднали с 14 на сто до 13,5 млрд. долара. За цялата 2008 г. продажбите в сектора са се свили с 3,3% до 53,3 млрд. долара, но обемът им е нараснал с 2,2%.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *