Американските животозастрхователи искат помощ от правителството

Сривът на финансовите пазари повлече след себе си индустрията на животозастраховането, писа “Уолстрийт джърнъл”.
Много от американските компании от сектора поискаха помощ от Вашингтон чрез програмата за изкупуване на токсични активи TARP на стойност $700 млрд. Някои от тях прибягнаха до придобиването на малки проблемни банки, за да успеят да се включат в програмата.
До този момент Федералното правителство на САЩ не е дало официален отговор на искането на сектора.
Фондовият индекс Dow Jones Wilshire U.S. Life Insurance се понижи с 59% от началото на текущата година и е с 82 на сто под историческия максимум, отбелязан през май 2007 година.
За сравнение, Dow Jones Industrial Average губи от началото на 2009 година 21%, а от абсолютния си рекорд – едва 51%.
Парадоксално най-пострадалите животозастрахователи са тези, които имат столетна история и милиони клиенти.
Акциите на Hartford Financial Services Group, която получи вливане на свеж капитал от страна на германския застраховател Allianz, поевтиняха с 93% през последната година. Пострадаха силно и книжата на MetLife Inc. и Prudential Financial Inc.
Някои продължават да се чувстват добре, запазвайки и най-високия рейтинг „ААА“. Сред тях са Massachusetts Mutual Life Insurance Co., New York Life Insurance Co. Northwestern Mutual Life Insurance Co. и TIAA-CREF.
Но ако ситуацията продължи да се влошава компаниите ще чакат сериозни загуби и ще бъдат принудени да харчат от минималните изисквани резерви.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *