Американското финансово министерство ще предостави до 5 млрд. долара спасителна помощ за производителите на автомобилни части

Американското финансово министерство ще предостави до 5 млрд. долара спасителна помощ за производителите на автомобилни части, чиито клиенти са автомобилните производители в страната.
Мерките са част от програмата за подпомагане на автомобилната индустрия на САЩ.
Администрацията ще създаде специално подразделение, което ще предоставя парични средства за производителите на автомобилни части, които са доставили продукция за Голямата тройка от Детройт – General Motors, Chrysler и Ford Motor Co, но не са получили плащане от тях.
„Програмата ще захрани производителите на части с нужната им ликвидност за плащане на заплати и други разходи, а автомобилните компании ще получат достъп до нужните им части за производствения процес“, заяви финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър.
Много от производителите на авточасти в страната, които грубо наброяват 5 000 компании, изпаднаха в „кешов капан“ за няколко години поради намалението на производството и продажбите на GM, Chrysler и Ford. Проблемите им обаче се задълбочиха още повече след избухването на финансовата криза, която впоследствие се превърна в икономическа.
От началото на кризата до сега повече от 40 основни доставчика на автомобилни части в САЩ фалираха като прогнозите на фирми в бранша са, че фалитите ще продължат, ако правителството не се намеси. В свързаните с автомобилната индустрия компании са заети около 600 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *