Атентати в Брюксел, десетки убити и ранени

Три взрива избухнаха на летище „Завентем“ и на метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Общият брой на жертвите е 34, а ранените са над 180. ИДИЛ пое отговорност.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за загинали или раненибългарски гражданив белгийската столица. МВнР е в постоянна връзка с българското посолство в Брюксел.

14 жертви на летището

Взривовете на летище „Завентем“ избухнаха в залата за заминаващи пътници около 9 часа. От сградата на терминала се извиваше димен стълб. Сградата е със счупени стъкла. Районът е отцепен.
Белгийската прокуратура съобщи, че се касае за терористичен акт, извършен отатентатор-самоубиец. По последни данни загиналите са 14, а ранените – 81 души.

Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл откола-бомба.Свидетели, цитирани от „Льо Соар“, разказват, че първо е имало стрелба с автоматично оръжие,после някой извикал нещо на арабски, а после отекнали двете експозии.

Единият взрив е избухнал до гишетата за чекиране на „Америкън Еърлайнс“. Автората експлозия е станала в салона за чартърните полети, съобщи bTV.

Летището е затворено и няма да работи поне до 7 часа утре. По информация на белгийска телевизиясилите за сигурност са намерилиневзривен шахидски пояс с експлозиви.Открити са и автомати „Калашников“.

Спрян е целият обществен транспорт в Брюксел до второ нареждане. Високоскоростните влакове от и към белгийската столица също са спрени.

Трети взрив – в метрото

Малко преди 10.30 ч.взрив избухна на метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Първоначално белгийските медии съобщиха, че е имало експлозии на три от централните станции на метрото в Брюксел.

От управлението на подземната железница обаче обявиха, че експлозията е избухнала само на станция „Маалбек“, която е на около 300 метра от сградите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския съвет.От входа на станцията излизаше гъст дим.

По последна информация на „Маалбек“ сазагинали 20 души. Кметът на Брюксел Иван Майер съобщи, че броят на ранените е нараснал до 106 души. 17 от тях са в критично състояние. Един от пострадалите е словенски дипломат, допълни Скайнюз.

Взривът става, докато влакът е на станцията. Вероятно той също е извършен от атентатор-самоубиец, който се е возел в мотрисата. Службите гледат записите от метрото и летището, за да установят колко са били терористите.

Всички метростанции в Брюксел са затворени. Сградите на правителството и на парламента на Белгия в Брюксел са евакуирани. Жителите на белгийската столица са призовани да не напускат офисите си в Брюксел, а детските градини и училища са блокирани.

Контролирани взривове

Белгийските военни са обезвредили в последния час съмнителни предмети в Брюксел, съобщиха местни медии и официални източници.На летището е бил взривен контролирано пакет.
Прокуратурата помоли да не се разпространяват повече никакви данни по следствието, свързано с извършените терористични удари.

В Брюкселския свободен университетсъщо е имало контролирана експлозия, висшето училище е евакуирано. Съобщава се също за евакуация на АЕЦ „Тианж“, както и за предприети допълнителни мерки за охрана на втората белгийска атомна централа – „Дул“.

Последните съобщения са за контролирани взривове също в кв. „Етербек“, както и около кулата „Миди“ в района на основната железопътна гара в столицата

Опасения от нови атаки

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви на пресконференция, че властите се опасяват от нови атаки. Той призова „повече от всякога всички към спокойствие и солидарност“. Мишел съобщи, че по белгийските граници контролът е повишен, авБрюксел са извиканивоенни подкрепления.
Полицията в Брюксел еарестувала двама мъжена Noordstation. Причината за ареста им още не е известна, предаде БНТ.

Съветът по национална сигурност бе свикан на заседание.Равнището на терористична заплаха в цяла Белгия е повишено в максимална степен. Границите са поставени под пълен контрол, издирват се терористи.

„Ислямска държава“ пое отговорност

Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за извършените в Брюксел терористични актове, предаде ТАСС, като се позова на египетски медии. Eкстремистите са разпространили изявление в свързаната с тях информационна агенция „Амак“, съобщават египетските медии.

В комюникето терористите не разкриват никакви подробности за нападенията. Те обаче заплашват с нови атаки в Европа.Агенция Ройтерс съобщава, че поддръжници на ИД хвалели нападенията в Брюксел в социални медии.

„ИД ще ви накара да се замислите хиляда пъти, преди да посмеете да убивате отново мюсюлмани“, пише един поддръжник на групировката в Туитър.

Взривовете в белгийската столица избухнаха четири дни, след като единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам бе задържан в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *