Банката за развитие с 23,7 млн. печалба

За първите девет месеца на годината нетната печалба на Българската банка за развитие (ББР) достигна 23,7 млн. лева, което е ръст от 35% спрямо същия период на 2013 г., съобщиха от финансовата институция.

За периода ББР отчита увеличена печалба от основната си дейност, което се случва в условията на по-ниски лихви по отпусканите кредити. От банката отчитат това като сигнал за засилване на кредитната дейност.

Допълнително намаляват административните разходи (с 18%) и разходите за обезценки и провизии (с около една трета). В периода януари ­ септември се повишава събираемостта на кредитите, необслужвани повече от 90 дни. Делът на проблемните кредити намалява до 11,9% от общите, спрямо 17,3% в края на 2013 година. Средно за банковата система у нас този процент е почти 18 на сто, допълват от банката, позовавайки се на изчисленията на БНБ.

Според директора на банката Димо Спасов финансовите резултати увеличават възможностите за подпомагане на малкия и средния бизнес със специфични финансови инструменти.

През 2013 г. банката отчете печалба в размер на 10,8 млн. лева, което е спад от малко над 50% спрямо 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *