Банката на Ватикана огласи първия си финансов доклад

86,6 милиона евро печалби през 2012 г. Ръст на приходите. Добри търговски резултати и повишаване на стойността на акциите й. Това отчете в първия годишен финансов доклад в 125-годишната си история банката на Ватикана.

Документът се издава в рамките на усилията на новия папа Франциск I да направи дейността на финансовата институция по-прозрачна и да изчисти компрометирания й имидж след обвиненията в корупция и злоупотреби. В документа шефът на банката Ернст фон Фрейберг посочва, че тя има нужда да бъде уважаван член на глобалната финансова общност.

Отчетът показва, че 2012 г. е била успешна за Ватикана във финансов план, посочва Би Би Си. Институт за религиозни дейности, както се нарича банката на Римокатолическата църква, е увеличил печалбите си повече от четворно, за да достигнат почти 87 милиона евро. По-голямата част от тези печалби – 54,7 милиона евро – са били дадени на папата, за да изпълнява църковната си мисия по света.

Банка Ватикана притежава общо богатство от 4,98 милиарда евро в активи и 769 милиона евро в ценни книжа, показва безпрецедентният й счетоводен баланс. Наблюдатели и историци отбелязват, че оповестяването на състоянието й е забележително от гледна точка на многовековната й история, в която тя винаги е била мощен политически играч в Европа с незнаен, безкраен финансов ресурс.

Активите на банката са основно акции и пари в сметки. Те включват и 41,3 милиона евро в злато, монети и други ценни метали, дял в италианска компания за недвижими имоти и две наследени през 2012 г. имения на обща стойност около два милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *