Банката на Япония отхлабва монетарната си политика

Японската централна банка обяви, че отхлабва монетарната си политика в отговор на силната йена и нарастващия политически натиск, за да предприеме действия за подобряване на несигурното икономическо възстановяване.
Решението дойде по време на извънредна среща на борда на Bank of Japan. Управителният съвет на банката гласува единодушно да запази ключовата лихва на супер ниско ниво от 0.1%.
За да повиши ликвидността, банката обяви нова шестмесечна програма при ниски лихви за финансовите институции. В комбинация с друга програма на стойност 20 трилиона йени ($236.4 млрд.), банките сега ще имат достъп до общо 30 трилиона йени ($355 млрд.).
По този начин банките ще насърчат понижението на лихвите на пазара и по-нататък ще допринесат за отслабване на монетарното състояние, казаха от централната банка в изявление.
Икономиката на Япония, която се движи от износа, среща все по-голяма несигурност заради силата йена и отслабващия глобален растеж. Японската валута удари нов 15-годишен връх спрямо долара миналата седмица.
Силната йена е вредна за износителите като Toyota Motor Corp. и Sony Corp., защото намалява техните международни печалби и прави техните стоки по-малко конкурентни извън страната. Япония загуби пред Китай мястото си като втора икономика в света, след като отчете растеж на годишна база от само 0.4%.
Централната банка изразява притеснения относно американската икономика и голямото колебание на валутните курсове и фондовите пазари.
Банката вярва, че отслабената монетарна политика като мярка, заедно с усилията на правителството, ще бъдат достатъчно ефективни за по-нататъшното икономическо възстановяване на Япония, казват анализатори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *